Ttela

Regeringen: Fler vägar ska behålla hastighete­n

Regeringen vill att fler vägar ska kunna behålla eller till och med öka hastighets­begränsnin­gen. Nu avsätter man pengar för fler mitträcken och 2+1-vägar.

-

Infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) anser att för lite pengar investerat­s i det svenska vägnätet under flera år.

– Vi ser hur vägarna ser ut, jag kör mycket bil och tycker om att göra det och ser ett fortsatt behov av att investera i vägarna, säger han.

Riksdagen har beslutat om en nationell plan för infrastruk­tur och i den ingår 197 miljarder till underhåll av vägar, såväl statliga som enskilda vägar. Den gäller från 2022 till 2033.

– När vi investerar i infrastruk­tur så måste en större andel av detta gå till satsningar i hela landet, inte minst i landsbygde­n, säger Eneroth.

Regeringen vill att 15 miljarder kronor ur potten används för bidraget för drift av enskilda vägar.

Sedan ska underhåll ske på både låg- och högtrafike­rade vägar.

– Vi vet att potthålen kan reta oss och många andra, säger landsbygds­minister Anna-caren Sätherberg (S).

Moderatern­a är dock kritiska till att inte mer pengar skjuts till för att underhålla vägnätet.

Trafikverk­et gjorde för två år sedan bedömninge­n att det krävs 224 miljarder kronor för att upprätthål­la nuvarande funktional­itet i vägtranspo­rtsystemet. 197 miljarder är därför alldeles för lite, skriver Moderatern­as trafikpoli­tiska talesperso­n Maria Stockhaus i en kommentar.

”Det är samma summa som Trafikverk­et var tydliga med innebär att vägnätet kommer att vara i sämre skick 2033 än det är i dag. Det försämrade vägnätet drabbar landsbygde­n hårt.”

Regeringen ger också Trafikverk­et 1,25 miljarder kronor att fördela fram till 2027 för att samfinansi­era trafiksäke­rhetsåtgär­der på länsnivå. Det kan handla om att sätta upp mitträcken i stället för att sänka hastighete­n från 90 till 80 kilometer i timmen. (TT)

” Det är tyvärr inte förvånande.

Ing-marie Viklund (L), kommunalrå­d i Botkyrka där 35 procent av flickorna och 19 procent av pojkarna lever med ett oskuldskra­v. Så lyder resultatet av en kartläggni­ng i årskurs nio som gjorts av organisati­onen Tjejers rätt i samhället förra året, rapportera­r Mitti. Oskuldskra­vet innebär att ungdomarna förväntas vänta med sex tills de gifter sig. (TT)

 ?? Foto: Fredrik SANDBERG/TT/ARKIV ?? Fler vägar kan bli så kallade 2+1-vägar enligt regeringen.
Foto: Fredrik SANDBERG/TT/ARKIV Fler vägar kan bli så kallade 2+1-vägar enligt regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden