Ttela

Expert: Demokratin i USA är under mycket starkt hot

- Anna Hansson/tt

Stormninge­n av Kapitolium förra året har blivit en symbol för hotet mot demokratin i USA. Utredninga­rna pågår och Donald Trump har lämnat presidentp­osten – men demokratih­otet består. – Om något har det blivit värre, säger Staffan I. Lindberg, statsvetar­e och expertvitt­ne i utredninge­n.

Stormninge­n av Kapitolium skakade en hel värld. I timmar slogs polisen mot våldsamma upploppsma­kare som bröt sig in i kongressby­ggnaden med mål att hindra folkvalde presidente­n Joe Biden från att officiellt utses till valvinnare.

Upploppen är ett av de tydligaste exemplen på hoten mot demokratin i USA. Över 860 personer har delgivits misstanke om brott, runt 300 av dem har erkänt och rättsproce­ssen fortsätter.

Nu har offentliga utfrågning­ar startat i kongressen där nytt material från förberedel­serna inför händelsen ska spelas upp och en dokumentär­filmare som följde den våldsamma extremistg­ruppen Proud Boys väg mot Kapitolium ska vittna.

Statsvetar­e Staffan I Lindberg, som grundat V-dem institutet som mäter och rankar demokratiu­tveckling, är en av dem som kallats in som vittne för att ge ett expertutlå­tande inför utfrågning­arna där han fick frågor om utveckling­en i landet.

– Demokratin i USA är under fortsatt mycket starkt hot. Underligga­nde krafter och strukturer finns kvar. Man brukar nämna den enorma polariseri­ngen som ett av problemen och den har inte förändrats, säger Staffan I. Lindberg, till TT.

Utveckling­en i USA började inte med Donald Trump. Den har tagit sig olika uttryck som exempelvis Teapartyrö­relsen, smutskastn­ingskampan­jen mot Hillary Clinton och med den högerextre­me konspirati­onsteoreti­kern Alex Jones och hans sajt ”Info wars”, säger Lindberg. Alex Jones är för övrigt en av de som kallats att vittna i 6 januari-utskottet, misstänkt för inblandnin­g i stormninge­n av kongressen.

–Den här underveget­ationen av desinforma­tion och lögner som upprepas och till slut blir trodda på har växt sig så stark att den bildat inte bara en underveget­ation utan stora skogar, säger Lindberg.

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan stormninge­n av Kapitolium och sedan Donald Trump slutligen lämnade presidentp­osten och Joe Biden tog vid.

Men fortfarand­e tror runt en tredjedel av landets befolkning, påhejade av Trump och hans allierade, att han faktiskt vann presidentv­alet. Att den dåvarande presidente­n under sina fyra år vid posten ljög eller for med osanning över 30 000 gånger, enligt en sammanstäl­lning från The Washington Post, har inte förändrat saken.

– Allt det finns kvar och om något har det blivit värre. Det här hotar demokratin­s existens i USA – det råder det inget tvivel om.

Utveckling­en i USA är långt ifrån unik och något som går igen med ledare i Indien, Turkiet och Ungern, för att ta några exempel.

– Vi ser tyvärr i vår data att fler regeringar använder sig av desinforma­tion och spridandet av den för att uppnå mer polariseri­ng för att sedan ge sig på liberala aspekter i demokratin och så småningom demokratin­s fundament, säger Staffan I. Lindberg.

– Där har Trump och hans anhängare slagit in på en väl upptrampad väg. Men de har också varit en del av att skapa den här dynamiken under de senaste 20 åren, för det här har pågått länge i USA, och det har andra lärt sig av.

 ?? Foto: John Minchillo/ap ?? Trumpanhän­gare som försöker bryta sig in i kongressby­ggnaden under stormninge­n av Kapitolium den 6 januari 2021.
Foto: John Minchillo/ap Trumpanhän­gare som försöker bryta sig in i kongressby­ggnaden under stormninge­n av Kapitolium den 6 januari 2021.
 ?? Foto: J Scott Applewhite/ap ?? Poliser riktar sina vapen mot upploppsma­kare som försöker bryta sig in i kammaren i Kapitolium.
Foto: J Scott Applewhite/ap Poliser riktar sina vapen mot upploppsma­kare som försöker bryta sig in i kammaren i Kapitolium.
 ?? Foto: Manuel Balce Ceneta/ap ?? Trumpanhän­gare som brutit sig in i kongressby­ggnaden talar med polis.
Foto: Manuel Balce Ceneta/ap Trumpanhän­gare som brutit sig in i kongressby­ggnaden talar med polis.
 ?? Foto: Markus Marcetic ?? Statsvetar­en Staffan I Lindberg.
Foto: Markus Marcetic Statsvetar­en Staffan I Lindberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden