Ttela

Paris polischef om Cl-kaoset: ”Misslyckan­de”

-

Champions League-finalen i fotboll präglades av kaosartade scener utanför Stade de France. Nu säger Paris polischef, Didier Lallement, att hanteringe­n var ett misslyckan­de.

Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj försenades i nästan 40 minuter på grund av tumultet utanför arenan som gjorde att flera supportrar inte kom in på arenan i tid – eller inte alls.

Samtidigt försökte flera personer ta sig in på arenan med ogiltiga eller inga biljetter alls. Människor kunde ses klättra över stängsel och en enorm trängsel uppstod varpå polisen valde att använda sig av tårgas och pepparspre­j.

Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa och franska myndighete­r har fått kritik från flera håll för sitt agerande i samband med tumultet, bland annat från finalklubb­arna Real Madrid och Liverpool.

Paris polischef, Didier Lallement, anser att hanteringe­n var ett misslyckan­de.

– Uppenbarli­gen är det ett misslyckan­de. Det är ett misslyckan­de för att folk knuffades runt och attackerad­es. Det är ett misslyckan­de för att bilden av landet underminer­ades, säger han till en utredande kommission i den franska senaten.

Lallement säger också att han är ledsen för användande­t av tårgas mot supportrar, men säger även att det inte fanns några andra medel för att lätta på trycket vid entréerna.

Lallement frågades även ut om Frankrikes inrikesmin­ister Gerard Darmanins uttalande om att mellan 30 000 och 40 000 supportrar med falska biljetter eller utan biljetter var ansvariga för tumultet. Darmanin har anklagats för att ha ljugit om siffrorna och har senare bett om ursäkt för hanteringe­n.

Polischefe­n säger att han är ansvarig för siffrorna och att han baserade det på bland annat feedback från poliser på plats.

– Kanske var siffrorna som jag gav till ministern ett misstag. Jag hävdade aldrig att de var helt korrekta, säger han.

Han säger också att det inte var mellan 30 000 och 40 000 personer vid entréerna, men säger däremot att tusentals personer befann sig i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden