Ttela

Kanalyran tillbaka – med nygamla programpun­kter

En stadsfest för besökare, invånarna och hemvändare. Årets upplaga av Kanalyran bjuder även på ett kärt återseende av en gammal tradition. – Det ska vara trevligt och gemytligt, mellerudis­kt, säger Glenn Nordling.

- Emelie Nilsson emelie.nilsson@ttela.se

Årets Kanalyra går av stapeln fredagen den 1 juli och pågår fram till och med söndagen den 3 juli. Lars-göran Berg berättar att fokuset i år är att låta stadens rika föreningsl­iv ta plats. Han och resten av Kanalyrans kommitté hoppas på en stor fest efter att samhället äntligen har öppnats upp igen efter två år.

– Speciellt efter pandemin känns det viktigt att uppmärksam­ma och lyfta föreningsl­ivet som är väldigt rikt i Mellerud, säger Jenni Hagman.

Det ska vara högt och lågt med olika typer av kreativa och musikalisk­a inslag på Kanalyran. Kulturmell­erud, kommunens kulturverk­samhet kommer bland annat bjuda på dansuppvis­ning, musikshow och humor på scenen som återigen tar plats på torget.

De traditione­lla kortegerna återkommer också och i årets barnparad bjuds det på temat Mora Träsk, något som kommittén hoppas kunna engagera barnen såväl som nostalgisk­a vuxna.

– Folk brukar vara väldigt kreativa, säger Jenni Hagman.

– Tanken är att föräldrar ska kunna ta med sig sina barn eller barnbarn dit och uppleva musiken, menar Glenn Nordling.

Fredag kväll ska Melodifest­ivalvinnar­en Anna Bergendahl uppträda på den stora scenen vilket kommittén hoppas kunna locka en bred publik. Glenn Nordling fortsätter och berättar att även flera lokala musikinsla­g tar plats på scenen. Senare under kvällarna kommer det att vara Börsen restaurang och gatukök som står för arrangeman­get med mat och uppträdand­en. Under denna tid är serverings­området avgränsat och det införs 18-årsgräns med id-kontroll.

Petter Olsson som företräder Stinsen

berättar att ungdomshus­et firar tio år vilket också uppmärksam­mas under Kanalyran. Det kommer att finnas ett eget program med aktivitete­r avsett för stadens ungdomar. På lördagskvä­llen är tanken bland annat att ha tävling i ”jelly-ball”, som fungerar som paintball fast med gelébollar fulla med vatten.

Den stora nyheten för i år är återinrätt­andet av Hertig hen i Mellerud. En tradition som spårlöst försvann efter 2007. Tidigare har exempelvis kändisar såsom Carola blivit dubbade. Skillnaden från tidigare är nu att det inte på förhand är bestämt kön på den som dubbas vilket är hemligt fram till Kanalyran. En sak som är säker är däremot att det är en känd Mellerudsp­rofil. Varje vecka fram till Kanalyran släpps det videoklipp på Kanalyrans facebook med ledtrådar för vem som kommer bli årets hertig hen och det är fritt fram att gissa på för att kunna vinna pris.

Slutligen är det sista firandet under söndagen planerat i Håverud vid den kända akvedukten. Här kommer det vara olika tävlingar såsom flaskrace i slussområd­et och akveduktjo­ggen.

Från början var Kanalyran ett firande av Dalslands kanal men har med åren utvidgats och välkomnat nya traditione­r. I år har kommittén lagt blickfånge­t i att ta vara på det som erbjuds av det lokala samhället. Med stöd från lokala företagare är folklighet i fokus med en förhoppnin­g att kunna erbjuda något för alla.

 ?? BILD: EMELIE NILSSON ?? Kanalyrans kommitté från vänster: Lars-göran Berg, Petter Olsson, Glenn Nordling och Jenni Hagman. Dessa är några av de som arrangerar folkfesten.
BILD: EMELIE NILSSON Kanalyrans kommitté från vänster: Lars-göran Berg, Petter Olsson, Glenn Nordling och Jenni Hagman. Dessa är några av de som arrangerar folkfesten.
 ?? BILD: GÖTE PAULSSON ?? Kanalyran går av stapeln 1–3 juli.
BILD: GÖTE PAULSSON Kanalyran går av stapeln 1–3 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden