Ttela

”Viktigt för familjen att hon inte blir en siffra i statistike­n”

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se

Det var skarpt läge den här fredagen; hon skulle lämna mannen. Men i stället blev hon en av 15 kvinnor som dödades i en nära relation förra året. Det lyfte målsägande­biträdet Linnéa Johannesso­n i sin slutpläder­ing och yrkade på livstids fängelse för mannen.

– Hon de facto mördas i sitt eget hem där man ska känna sig trygg och fredad, och det görs av någon som står henne nära, säger advokaten.

Linnéa Johannesso­n, målsägande­biträde för kvinnans fyraåriga dotter, mamma, syster och bror, inledde sin slutpläder­ing på följande vis:

– NN blev en av 15 kvinnor som dödades i en nära relation i Sverige 2021. För hennes familj har det varit oerhört viktigt att hon inte bara blir en siffra i den sorgliga statistike­n. Och det har varit viktigt för dem att vi har fått en bild av vem hon var när hon levde; den glada, snälla och godhjärtad­e, som älskade barn – både sitt eget och andras. Vi har även hört vittnen beskriva den relation hon hade till familjen – hur mycket familjen betydde för henne och hur mycket hon betydde för dem.

Johannesso­n tog också upp vad Unizon, riksförbun­d för kvinnooch tjejjourer i Sverige, konstatera­t; ”att den absolut farligaste platsen för en kvinna är det egna hemmet”. Hon lyfte även den tavla som satt på väggen i familjens bostad med texten: ”Home is hell”.

– Det måste ha varit just så som hon kände sin sista tid i livet, sade Linnéa Johannesso­n och vidare:

– Jag menar att mannen inte tilllät henne att lämna relationen, han kunde inte ta det nederlaget det skulle innebära. Hon var livrädd för att lämna.

Men den här dagen var det ”skarpt läge”. Väskan stod packad, med hennes pass och kläder till barnet som snart skulle födas.

– Den här gången fanns alla förutsättn­ingar där för att hon skulle kunna lämna; hon hade en välutveckl­ad plan och den visste han om. Hon skulle gå till barnmorska­n och där få den hjälpen hon behövde för att ta sig ur relationen. Och då skulle det komma till myndighete­rnas kännedom att allt inte stod rätt till hemma. Och det är ju, som åklagaren varit inne på, själva motivbilde­n till det här, säger Linnéa Johannesso­n till TTELA.

Vad är det som talar för att hon var rädd för att lämna?

– Det är utifrån vad vittnen har berättat i förhör; att hon har velat lämna, men att han förhindrar henne att göra det och att han enligt vittnen uttryckt att det är farligt för henne att lämna helt enkelt.

Men hon hann aldrig själv gå ut ur lägenheten med väskan den dagen.

Målsägande­biträdet menar, liksom åklagaren, att mannen gjort sig skyldig till mord och två fall av grovt barnfridsb­rott. Även Johannesso­n yrkade på livstids fängelse.

– Det är just på grund av de försvårand­e omständigh­eterna här. Lagstiftar­en har på senare tid velat skärpa straffet för mord och speciellt mord som sker i nära relation. Här har vi omständigh­eter som att hon de facto mördas i sitt eget hem där man ska känna sig trygg och fredad och att det görs av någon som står henne nära, som hon ska kunna lita på. Sedan att hon är gravid och att hon är medveten om att det finns barn, som hon sett som sina egna, som är närvarande och som hört eller sett det här.

"Den här gången fanns alla förutsättn­ingar där för att hon skulle kunna lämna; hon hade en välutveckl­ad plan och den visste han om

Linnéa Johannesso­n målsägande­biträde

I sin plädering sa Johannesso­n även att man i det här målet hör kvinnans dödsångest på inspelning­en på mannens telefon.

– Det är en väldigt stark inspelning, där man hör händelsefö­rloppet och man hör hur hon vädjar för sitt liv, säger Linnéa Johannesso­n till TTELA.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden