Ttela

Visade falskt portugisis­kt körkort – döms

En man från Trollhätta­n har dömts för olovlig körning och brukande av falsk urkund efter att ha visat upp ett falskt körkort. Den dömde mannen förnekar brott.

- Lucas Sjögren lucas.sjogren@ttela.se

Mannen från Trollhätta­n var ute och körde bil den 20 maj 2021. När polis bad honom att visa körkort visade han ett falskt portugisis­kt körkort.

Mannen menar att det stämmer att han körde bil vid det berörda tillfället och att han inte har något svenskt körkort. Men han menar att han har ett giltigt portugisis­kt. Det portugisis­ka körkortet är slitet. Något mannen menar är helt normalt då han förvarar det i en plånbok.

Han åkte till Portugal för att ta sitt körkort då det är dyrt och svårt att ta körkort i Sverige. Tipset fick han från två grannkilla­r. Körkortet tog han enligt honom själv under tio dagar i Portugal antingen 2013 eller 2014. På plats i Portugal var han hos en körskola. Någon kontakt med myndighete­r hade han inte utan all kontakt sköttes genom en vän.

Av den skriftliga bevisning som tingsrätte­n tagit del av framgår att handlingen är falsk. Tingsrätte­n menar att mannen måste insett att det fanns en uppenbar risk att handlingen var falsk. Men eftersom mannen trots det har använt sig av handlingen menar man att han ställt sig likgiltig inför risken att han brukar en olovlig handling och risken att göra sig skyldig till olovlig körning.

Mannen döms därför till villkorlig dom förenad med böter. Tingsrätte­n anser att det inte finns någon anledning att tro att mannen kommer göra sig fortsatt skyldig till brott. Därav den villkorlig­a domen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden