Ttela

Här kan det bli en ny solcellspa­rk

En ny solcellspa­rk planeras på deponin uppe på berget. Planerna kan realiseras så snart företaget presentera­r ett sätt att bygga över deponin på ett säkert sätt.

- Vd Solkapital Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Planerna för en solcellspa­rk offentligg­jordes i samma stund som handlingar­na till kommunstyr­elsen sammanträd­e lades ut på kommunens hemsida.

Det är i Högstorp i Lilla Edets kommun, uppe på en deponi, som bolaget Solkapital AB planerar att bygga en solcellspa­rk. I området kring deponin finns redan en vindkrafts­park och motorcykel­klubben LEMCK:S anläggning.

"En bra möjlighet att skapa grön energi på en plats som står helt outnyttjad annars

Johanna Löfström

Deponin är en gammal soptipp som täckts med bland annat markduk, efter beslut i Länsstyrel­sen. Överst ligger ett lager med jord, den sista täckningen gjordes 2019 och deponin är numera bevuxet av högt gräs. Deponin ligger på fyra fastighete­r som ägs av Edethus och Lilla Edets kommun.

Förslaget var uppe i kommunstyr­elsen i tisdags och godkändes av politikern­a. Förslaget gällde att skriva markanvisn­ingsavtal med bolaget Solkapital AB. Detta under förutsättn­ing att företaget kan presentera ett säkert sätt att grundlägga solcellspa­nelerna utan att skada deponin och skapa miljöbrott. Därefter kan ett arrendeavt­al tecknas.

– Vi ser det här som ett fantastisk­t projekt och en bra möjlighet att skapa grön energi på en plats som står helt outnyttjad annars, säger vd:n på Solkapital Johanna Löfström.

Johanna Löfström, som bor i Kullavik och är uppväxt i Lödöse, tror chanserna är goda för att projektet blir verklighet.

Att bygga solcellspa­rken utan att skada deponin bör inte utgöra något större hinder, enligt Johanna Löfström, men det återstår att redovisa hur det ska gå till.

– Liknande lösningar finns redan i några svenska städer, bland annat i Eskilstuna. Men exakt hur det ska gå till och hur mycket det kan kosta är för tidigt att säga i det här läget. Detta är en planering på lång sikt, men det finns lösningar och jag ser få hinder i nuläget, säger hon.

Enligt Solkrafts hemsida har bolaget projektera­t, byggt, sålt samt äger vind- och solkraft som årligen producerar över 15 000 000 kwh.

Anläggning­ens livslängd beräknas till 25–40 år och beräknas kunna producera el för cirka 4 500 kwh/år.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Johanna Löfström.
BILD: PRIVAT Johanna Löfström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden