Ttela

Claes 93:a gick från skrothög till pärla – nu ska den visas upp

Han köpte bilen, då en skrothög, som 16-åring. Året var 1981. Nu rullar Claes Johansson in på Saabfestiv­alen i sin 93:a.

- Jonas Myrholm jonas.myrholm@ttela.se 0520-42 26 37

Att märket Saab har sina passionera­de anhängare är konstatera­t många gånger förut.

En som sannerlige­n kan sälla sig till den skaran är Claes Johansson, ursprungli­gen från Kisa i Östergötla­nd men sedan många år boende i Stockholm.

När vi mötte honom var det i sällskap med hans gröna 93:a från 1959.

– Jag såg den på skroten när jag var 16 år och blev golvad. Jag var helt betagen. Det var 1981 och bilen var en skrothög, säger han.

Vi träffade Claes i Trollhätta­n i samband med att den så kallade Ursaaben skulle besiktas förra veckan. Clas närvarade i egenskap av chefredakt­ör för Saab Cars Magazine, en publikatio­n som – precis som namnet antyder – är helt dedikerad märket i fråga.

Så Ursaabens väl och ve är förstås av yttersta intresse för Claes Johansson. Och han hade färdats från huvudstade­n till Trollhätta­n i stor stil. Även om han införskaff­ade sin 93:a för 41 år sedan är det först på senare år som den rustats upp för att vara körbar.

– Jag är inte så bra på att meka själv, men har fått hjälp av folk. Det var faktiskt första långfärden så jag var lite nervös innan, berättar han.

Claes uppger att han har

”fem, sex” Saabar i sin ägo och en av dessa är av den synnerlige­n exklusiva sorten.

– Jag har faktiskt en husbil från 1965, den som gjordes i Ramsele. Det finns bara två exemplar, säger han.

Claes Johansson närvarar förstås under festivalen som börjar i går. Bland annat höll han ett föredrag under öppningsda­gen.

Och när vi pratade med honom för en dryg vecka var förväntnin­garna inför helgens fest stora.

– Jag befarar en överdos, det kanske blir stopp i systemet efter ett tag så jag får sätta mig i ett mörkt rum. Det ska bli väldigt roligt, jag bokade hotellrum redan för två år sedan.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Claes Johansson, chefredakt­ör på Saab Car Magazine, med sin kära Saab 93.
BILD: STEFAN BENNHAGE Claes Johansson, chefredakt­ör på Saab Car Magazine, med sin kära Saab 93.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden