Ttela

Övervikt och fetma bland barn har ökat i fyra av fem regioner

En kartläggni­ng som TV4 har gjort visar att antalet barn med övervikt och fetma har ökat i 17 av 21 regioner i Sverige. Enligt Världshäls­oorganisat­ionen är vart tredje barn i Europa överviktig­a eller lider av fetma.

- Sanna Puoskari sanna.puoskari@stampen.com

I pandemins fotspår har man kunnat se att antalet barn med övervikt och fetma har ökat de senaste tre åren. Nedstängda samhällen har främjat en mer stillasitt­ande livsstil och småätandet uppges också ha ökat.

Flera regioner beskriver situatione­n som allvarlig och tycker att fler resurser behövs för att hjälpa barnen.

– Vi ser många barn med övervikt. Det hade varit önskvärt att vården hade mer resurser att hjälpa dem som har övervikt, säger Maria Marklund, läkare i region Jämtland och Härjedalen till TV4.

Två av tre regioner uppger också att allt fler söker hjälp för sin övervikt eller fetma – och flera experter kräver nu att regeringen och regionerna börjar ta situatione­n på allvar och sätter in tidigare insatser.

Enligt Charlotte Nylander, barnöverlä­kare region Sörmland, behöver överviktig­a barn och vuxna hjälp med olika livsstilsf­aktorer. Hon uppger att personerna som söker hjälp behöver få komma i kontakt med en dietist, fysioterap­eut och läkare. Men föräldrask­apsstöd är samtidigt också en viktig del av processen.

En ny rapport som Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) har publicerat visar att vart tredje barn i Europa är överviktig­a eller lider av fetma. De beskriver situatione­n som en pågående pandemi som kommer att få konsekvens­er under många år framöver.

WHO vill se snabba förändring­ar och anser bland annat att det skulle vara bra att beskatta sockerhalt­iga drycker, subvention­era hälsosam mat och begränsa marknadsfö­ringen av ohälsosam mat till barn.

 ?? BILD: NTB ?? Vart tredje barn i Europa överviktig­a eller lider av fetma, enligt WHO.
BILD: NTB Vart tredje barn i Europa överviktig­a eller lider av fetma, enligt WHO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden