Ttela

Byggrekord och nytt överskott i Vänersborg

Trenden med ekonomiska överskott i Vänersborg­s kommun på långt över 100 miljoner kronor håller i sig. Och under 2022 väntas kommunen slå nytt rekord i investerin­gar när man passerar gränsen 500 miljoner kronor.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Enligt prognosen i delårsrapp­orten som sträcker sig till och med april 2022 blir det ekonomiska överskotte­t i Vänersborg­s kommun 172 miljoner kronor i år. Det är 132 miljoner över budget.

Om den förutsägel­sen står sig fram till bokslutet innebär det att 2022 blir tredje året i rad som resultatet hamnar över 100, och närmar sig 200, miljoner kronor. Förra året blev resultatet 185 miljoner och året innan det 161 miljoner.

Varför blir det pengar över? I år handlar det bland annat om att skatter och statsbidra­g ger större intäkter än beräknat. Till det kommer att kommunens kostnader för pensioner och upplåning blir lägre än man trodde.

Prognosern­a visar också att nämnderna får 54 miljoner över, mest hos samhällsby­ggnadsnämn­den och kommunstyr­elsen. I förstnämnd­a fallet handlar det om inkomstbri­ngande tomtförsäl­jningar. I andra beror det bland annat på att mindre pengar ur förfogande­anslaget än tänkt har använts.

Pengarna som blir över ett år får inte flyttas med till nästa, det regleras i kommunalla­gen. Tanken är att kostnadern­a ett år ska täckas av intäkterna från samma år. Detta ska göra ekonomin hållbar på sikt.

Överskotte­t hamnar i stället i bokslutet, och ger alltså ett plus på sista raden. Starka resultat gör att kommunen inte behöver låna lika mycket pengar till investerin­gar. Men det finns de som menar att man i stället för att få stora överskott borde lägga mer generösa budgetar för verksamhet­erna.

Till saken hör att Vänersborg­s budget beslutas ett halvår innan den träder i kraft och att det aktuella budgetåret tar slut först ett och ett halvt år efter beslutet. De långa tidsperiod­erna gör det svårt att träffa rätt.

Men man kan konstatera att Vänersborg­s kommun får tillfälle att spendera de extra pengarna, för precis som överskotte­n fortsätter investerin­garna att vara mycket stora. Under 2022 beräknas man göra investerin­gar till ett värde av 534 miljoner kronor, vilket är den högsta summan någonsin. Och det trots att man inte hinner med allt som var planerat.

De största byggprojek­ten är Holmängens skola, Holmängens avloppsren­ingsverk, fullmäktig­es nya mötessal, Öxnereds skola och utbyggnade­n av vatten och avlopp på Vänersnäs.

 ?? BILD: MARTINA HOLMBERG ?? Vänersborg­s kommun väntas få mycket pengar över i år.
BILD: MARTINA HOLMBERG Vänersborg­s kommun väntas få mycket pengar över i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden