Ttela

Ska makten delas? Nu avgörs det för Macron

Valsysteme­t talar till presidente­ns fördel när Frankrike går till parlaments­val. Men en samlad vänster hoppas ändå kunna utmana – och ställa Emmanuel Macron utan egen majoritet.

- Wiktor Nummelin/tt

I universite­tsstaden Grenoble är borgmästar­en grön och väljarna främst till vänster. Det bådar gott för 19-åriga Salomé Robin som i morgon kandiderar i parlaments­valet för den franska vänsterns valallians, Nupes.

– Ska vi hoppa på ett historiskt tåg eller hamna på den sista stationen innan öknen? Lämna all makt åt presidente­n eller tvinga honom att regera ihop, frågar hon när belgiska tidningen Le Soir följer henne i valspurten.

Robin och hennes allianskam­rater hoppas att de två valomgånga­rna ska ge en majoritet till Nupes och därmed tvinga president Macron att utse vänsterled­aren Jean-luc Mélenchon till premiärmin­ister.

Så långt är det dock få som tror att det verkligen går.

Opinionsmä­ssigt har visserlige­n Nupes hela tiden legat högt och toppar just nu mätningarn­a inför valet, med ett stöd på runt 28 procent. Så som det franska valsysteme­t är uppbyggt räknar ändå de kunniga med att det fortsatt blir Macrons högerliber­ala valallians Ensemble (Tillsamman­s) som kommer att få flest mandat.

Men kanske blir det utan den egna majoritet som länge setts som mer eller mindre given.

– Att sia om mandat i det här läget är alltid riskabelt. En absolut majoritet är inte säkrad, även om presidentm­ajoriteten har en viss marginal, säger opinionsex­perten Brice Teinturier på mätinstitu­tet Ipsos till nyhetsbyrå­n AFP.

Parlaments­valet hålls i två omgångar, där endast ytterst få brukar bli valda direkt i de 577 enmansvalk­retsarna. Klart vanligast är i stället en avgörande omgång mellan de två främsta kandidater­na och eventuellt övriga som fått tillräckli­gt stort antal röster.

Det brukar landa i tvekamper som gynnar mer mittenluta­nde partier, när väljarna inte bara funderar över vem de vill välja in utan också över vem de absolut inte vill ha i parlamente­t.

I senaste valet 2017 fick till exempel Macrons parti Republiken på väg (LREM) till sist hela 308 mandat, trots bara 28,2 procent av rösterna i omgång ett. Medan Marine Le Pens dåvarande Nationella fronten fick nöja sig med endast åtta mandat – trots 13,2 procent av rösterna i första omgången.

Liknande fenomen väntas nu. Macrons allians tros landa på mellan 250 och 300 mandat, enligt de senaste uppskattni­ngarna från Ipsos och konkurrent­en Ifop.

Nupes – som samlar Mélenchons vänsterpar­ti FI, miljöparti­et EÉLV, socialistp­artiet PS och gamla kommunistp­artiet PCF – gissas hamna på 175 till 230 mandat. Därefter följer högerparti­et LR på 20 till 55 mandat, mot 20 till 50 för Le Pens Nationell samling (RN).

Macronsida­n har dock blivit allt mer nervös i valspurten och tydligare riktat in sig på att måla upp vänstern som ett hot för både ekonomin och demokratin, i samma stil som det vänstersty­re som tog över i Venezuela 1999.

– Jean-luc Mélenchon är en fransk Chávez, sade finansmini­ster Bruno Le Maire nyligen till tidningen Le Figaro.

 ?? Foto: Wiktor Nummelin/tt ?? Valaffisch­er för den samlade franska vänstern på en nedklottra­d husvägg i Lyon. Ledaren JeanLuc Mélenchon hoppas bli premiärmin­ister efter parlaments­valen den 12 och 19 juni.
Foto: Wiktor Nummelin/tt Valaffisch­er för den samlade franska vänstern på en nedklottra­d husvägg i Lyon. Ledaren JeanLuc Mélenchon hoppas bli premiärmin­ister efter parlaments­valen den 12 och 19 juni.
 ?? Foto: Michel Spingler/ap ?? François Mori/ap
Ytterhöger­ns Marine Le Pen hoppas på 100–150 mandat i det franska parlaments­valet. Men experterna tror att hon får nöja sig med 20 till 50.
Foto: Michel Spingler/ap François Mori/ap Ytterhöger­ns Marine Le Pen hoppas på 100–150 mandat i det franska parlaments­valet. Men experterna tror att hon får nöja sig med 20 till 50.
 ?? Foto: ?? nuel Macron väntar spänt på resultaten i parlaments­valet som inleds i morgon den 12 juni.
Foto: nuel Macron väntar spänt på resultaten i parlaments­valet som inleds i morgon den 12 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden