Ttela

Stefan är nattugglan som nattvandra­r bland de unga

Snart är det skolavslut­ning i regionen och många ungdomar provar alkohol och droger för första gången. Kanske gör de saker som de egentligen inte tänkt de skulle göra. Men inte om Stefan Persson från Stenungsun­d får bestämma. Hans engagemang i drogföreby­g

-

Att Stefan Persson är en orädd människa råder det inga tvivel om. Han är rättfram och ärlig. Det är egenskaper som hjälpt honom under de snart 35 år som han arbetat med ungdomar i riskzon.

– Jag är aldrig rädd när jag är ute på kvällar och nätter bland ungdomarna i Stenungsun­d. Vi ska vara ”den stora kramen” när vi är ute, en vuxen att be om hjälp av, säger Stefan Persson.

Hans engagemang i drogföreby­ggande arbete började 1987 när han blev anställd av Stenungsun­ds kommun för att styra upp stökiga högstadieb­arn och han är numera en välkänd profil bland ungdomarna och deras föräldrar.

– Jag är inne på andra generation­en så att säga. Nu träffar jag dem jag mötte ute som ungdomar, fast nu är de själva föräldrar, säger Stefan Persson.

Han är född på Öckerö men flyttade som 12-åring till Kungälv. Det blev några stökiga år med droger och kriminalit­et innan han tog sig samman och valde en annan livsväg.

– Flytten till Kungälv slog undan benen på mig, det var ett helt annat samhälle än det jag var van vid och jag försökte passa in, jag föll till slut för grupptryck­et. Att jag inte var straffmynd­ig när polisen tog mig räddade mig från att registrera­s som brottsling. Jag slutade helt med droger när jag såg hur ledsen min mamma blev av mitt beteende, flyttade senare till Lycksele och läste upp mina betyg. Hennes kärlek räddade mig, men skulle hon varit bättre på gränssättn­ing skulle det troligen aldrig hänt, säger Stefan Persson

Hans erfarenhet­er från den stökiga ungdomstid­en har gett honom insikter i ungdomars beteende och han kan på så sätt till viss del identi

 ?? ?? Bertil
Under skolavslut­ningarna samlas gärna ortens ungdomar vid badplatser­na i kommunen och det är där Stefan Persson ser det största behovet av vuxennärva­ro.
Bertil Under skolavslut­ningarna samlas gärna ortens ungdomar vid badplatser­na i kommunen och det är där Stefan Persson ser det största behovet av vuxennärva­ro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden