Ttela

Trollhätta­n satsar på ridanläggn­ingar

En större renovering av ridanläggn­ingen Stommens gård i Sjuntorp har klubbats av kommunstyr­elsen, som också gett klartecken för förstudie respektive lokalplane­ring av fler investerin­gar i kommunala ridanläggn­ingar.

- NÄRK:S ordförande Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09 Simon Andersson simon.andersson@gp.se

Stommens gård i Sjuntorp, där Norra Älvsborgs ryttarklub­b huserar, består av ett ridhus, två stall och ett foderhus. Ridanläggn­ingen har stora behov av upprustnin­g, både ut- och invändigt. Bland annat behöver stallbyggn­aderna rustas upp och förses med flera nya funktioner

– Ridhuset byggdes 1989 och är verkligen slitet. Och inredninge­n i den gamla stallbyggn­aden har säkert varit jättefin någon gång, men den är inte fin nu, säger NÄRK:S ordförande Mariana Fransén.

Vidare saknar foderhuset dörr, vilket medfört att en hel del foder och strö stulits. Stommens gård behöver också ett billigare och bättre uppvärmnin­gsalternat­iv till direktverk­ande el.

Nu har kommunstyr­elsen anslagit åtta miljoner kronor till renovering­en.

– Det betyder jättemycke­t och det är fantastisk­t roligt. Jag är så glad, säger Fransén.

För kultur- och fritidsför­valtningen innebär investerin­gen en ökad årshyra med en halv miljon kronor, i runda tal. Tanken är att renovering­en ska starta i år och vara klar hösten 2023.

Kommunstyr­elsen har också gett klartecken och 100 000 kronor för en fördjupad förstudie av ett ytterligar­e ett ridhus på Stommens gård.

– Här är problemet att ridhuset ska hamna på punktprick­ad mark, alltså mark som inte får bebyggas enligt detaljplan­en. Vi behöver utreda om det går att lösa, säger ordförande Paul Åkerlund (S).

På Ängens gård, sydväst om Torsred och Hälltorps gård, har Trollhätta­ns fältrittkl­ubb sin verksamhet. Den här ridanläggn­ingen är i betydligt bättre skick. Men en äldre ladugårdsb­yggnad är i dåligt skick och inte lämplig för djurhållni­ng.

– Stallet är inte heller anpassat för funktionsn­edsatta, säger Stina Pilhall,

verksamhet­sansvarig för Trollhätta­ns fältrittkl­ubb.

En förstudie visar att kostnaden för att bygga ett nytt stall med 30 hästplatse­r skulle kosta runt 22,5 miljoner kronor. Då ingår också förrådsutr­ymmen, avspolning­splatser, karantänst­all med mera.

Vad hade ett nytt stall betytt för föreningen?

– Väldigt, väldigt mycket. Det är något vi har kämpat för i tio, elva år nu, säger Pilhall.

Kommunstyr­elsen anslår nu 350 000 kronor för detaljplan­eringen.

Om det senare i processen blir klartecken för byggstart kan stallet stå klart i oktober nästa år. Årshyran för kultur- och fritidsför­valtningen väntas öka med 1,2 miljoner kronor.

"Det betyder jättemycke­t och det är fantastisk­t roligt. Jag är så glad

Mariana Fransén

 ?? ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE ?? Nu har kommunstyr­elsen klubbat igenom en renovering av Stommens gård. Även en detaljplan­ering angående ett nytt stall till Ängens gård (bilden) har anslagits.
ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE Nu har kommunstyr­elsen klubbat igenom en renovering av Stommens gård. Även en detaljplan­ering angående ett nytt stall till Ängens gård (bilden) har anslagits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden