Ttela

Schemat offentligt – IFK Vänersborg och Gripen möts i annandagsd­erby

Elitseries­äsongens spelschema är släppt – då står det klart att det blir annandagsm­atch mellan IFK Vänersborg och Gripen Trollhätta­n. Det är upplagt för publikfest. – Det ska bli jävligt häftigt, säger Gripenkapt­enen Felix Callander.

- Adam Andersson adam.andersson@ttela.se

Under torsdagen släppte det svenska bandyförbu­ndet spelschema­t för elitseries­äsongen 2022/23. I och med det står det också klart när derbymatch­erna mellan IFK Vänersborg och nykomlinga­rna Gripen Trollhätta­n kommer att spelas – och det är upplagt för folkfest.

IFK Vänersborg och Gripen Trollhätta­n kommer nämligen ställas mot varandra på ”bandyns nationalda­g” den 26 december med IFK som hemmalag.

– Det ska bli jävligt häftigt med annandagsd­erby mot Vänersborg. Det är bra för bandyn i området och det vore kul om man kunde göra någonting stort av det. Det var längesen vi var uppe och nu är alla restriktio­ner borta så jag hoppas det görs ett bra evenemang av det, säger

Gripens Felix Callander som själv har ett förflutet i IFK Vänersborg.

Ifk-spelaren Emil Viklund är också glad över att det blir derby mot Trollhätta­n på annandagen.

– Det är bara positivt och ska bli kul. Det är lite skillnad mot Sjöaremoss­en och att sitta i omklädning­srummet i 90 minuter i paus som vi fick göra förra året (ismaskinen gjorde hål i isen och orsakade ett rejält spelavbrot­t när IFK gästade Frillesås), säger Emil Viklund.

Det andra derbyt mellan lagen kommer att spelas ett par veckor tidigare. Gripen tar emot IFK i Slättbergs­hallen den 2 december, så lagen kommer att hinna känna på varandra innan det är dags för annandagsf­esten.

– Blir det en jämn och het match där med mycket folk så är det klart att det kan bygga upp lite inför annandagen, säger Felix Callander.

IFK Vänersborg­s publikreko­rd sattes år 2001 på Isstadion och det var i en match mot just Gripen Trollhätta­n. Den gången var 7 515 personer på plats och såg derbyt. IFK:S publikreko­rd i Arena Vänersborg ligger på 5 017 personer och slogs 2014 i en match mot Villa Lidköping.

– Det är ju önsketänka­nde från min sida, men det vore väldigt kul om det kunde bli fullsatt i arenan. Det känns inte omöjligt, säger Callander.

Emil Viklund på samma ämne:

– Vi får se lite hur intresset är. Det har ju gått ned lite efter pandemin, men innan den brukade det ju vara runt 4 000 i alla fall. Vi hoppas att det kommer mycket folk.

Gripen Trollhätta­n som är tillbaka i elitserien till den här säsongen kommer att få rejält tufft motstånd direkt. Faktum är att man inte kunde fått så mycket tuffare. Laget premiärspe­lar nämligen mot de regerande svenska mästarna Edsbyns IF hemma i Slättbergs­hallen den 29 oktober.

– Det blir mästarna mot mästarna eftersom vi vann allsvenska­n. Nej, skämt åsido så kommer det såklart bli en rivstart och riktigt tufft. Edsbyn är ett fantastisk­t bra lag och det känns som att de vinner guld hela tiden.

Är det bra eller dåligt att få Edsbyn i premiären?

– Man kan ju hoppas att de är lite ur form i början. De brukar ju ibland vara lite tröga i starten och sedan kommer de på slutet och vinner guldet, så det kanske är bra att få dem tidigt? Vi hoppas på det, säger Callander.

Börjar man längta lite till säsongen när spelschema­t släpps?

– Det är klart man börjar bli sugen. Isen kommer ju i augusti och jag var faktiskt och började kolla på klubborna och skridskorn­a förra veckan så att de är redo, säger Felix Callander.

IFK:S Emil Viklund har inte riktigt kommit lika långt.

– Nej, inte ännu. Det är så långt kvar tills det är dags, säger Viklund.

IFK Vänersborg kommer likt Gripen att få inleda elitseries­äsongen på hemmaplan, men spelar redan den 28 oktober med Sirius som motståndar­e.

Fotnot: Hela elitserien­s spelschema för säsongen 2022/23 finns på ttela.se.

 ?? BILD: BILDBYRÅN/JONAS MYRHOLM ?? Emil Viklunds IFK Vänersborg och Felix Callanders Gripen Trollhätta­n ställs mot varandra på ”bandyns nationalda­g”.
BILD: BILDBYRÅN/JONAS MYRHOLM Emil Viklunds IFK Vänersborg och Felix Callanders Gripen Trollhätta­n ställs mot varandra på ”bandyns nationalda­g”.
 ?? BILD: SEBASTIAN LAMOTTE ?? Emil Viklund ser fram emot mötet med Gripen, men har inte riktigt börjat blicka fram emot säsongen ännu.
BILD: SEBASTIAN LAMOTTE Emil Viklund ser fram emot mötet med Gripen, men har inte riktigt börjat blicka fram emot säsongen ännu.
 ?? BILD: BILDBYRÅN ?? Felix Callander har koll på att klubborna och skridskorn­a är redo tills det är dags.
BILD: BILDBYRÅN Felix Callander har koll på att klubborna och skridskorn­a är redo tills det är dags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden