Ttela

Från U21 till A-laget – på några timmar

Lagkapten för U21-landslaget mot Italien på torsdagen. Timmar senare ringde A-landslaget­s förbundska­pten Janne Andersson. – Jag sade att jag kommer direkt, säger Aiham Ousou.

- Fredrik Andersson

Och direkt kom han, den 22-årige mittbacken med Slavia Prag som klubbadres­s. Han flög till Stockholm tillsamman­s med sin mittbacksk­ollega i U21-landslaget: Rosenborgs Pavle Vagic som också blev inkallad.

Sveriges U21-landslag spelade på torsdagen 1–1 mot Italien i Em-kvalet, ett resultat som innebar att Sverige missar U21-EM nästa sommar.

Surt sa räven, men nu får Ousou i stället chansen att debutera för A-landslaget mot Norge i Nations League på söndag.

– Först och främst hade vi inte stängt Italien-matchen innan jag fick ett samtal av Janne att jag skulle hit. Det var bara att boka flygbiljet­ter och hoppa in, försöka sova några timmar och flyga hit så snabbt jag kunde, säger Ousou efter fredagens träning med landslaget.

– Men det är extremt kul att vara här, jag har inte hunnit smälta det än, men det kommer under dagen säkert. Det betyder extremt mycket för mig och min familj – och alla runt omkring mig vet att jag drömt om detta sedan jag var barn.

Samtalet från Janne Andersson kom strax innan midnatt.

– Jag kan inte sova efter match så det är ingen fara. Jag tog samtalet och sade att jag med glädje kommer direkt.

Ousou hade inte riktigt förväntat sig att komma med – men:

– Jag har jobbat tillräckli­gt hårt känner jag för att vara en kandidat till att komma med, det är inget snack om saken, med facit i hand kände jag att jag var en kandidat.

Kallelsen från Andersson innebar också en missad Greklandss­emester.

Det spelar mindre roll.

– Nu är jag här, jag kan inte bli mer glad än så.

Det har gått fort för Aiham Ousou.

För ett år sedan spelade han för Gais i superettan och nu är han given i det tjeckiska topplaget Slavia Prags startelva.

– Det kom upp lite skador i början när jag kom dit, jag var tvungen att anpassa mig och gjorde det bra, jag tog vara på chanserna, säger Ousou sin första tid i Prag. Och han trivs bra.

– Extremt bra, som Göteborg fast lite sämre.

Utveckla.

– Lite sämre mat, bra väder och bra människor.

På frågan om varför det gått så bra det första året i Tjeckien svarar mittbacken:

– Jag är väldigt anpassning­sbar till det komplexa spelsystem vi har där borta. Jag har lyssnat och tagit in så mycket informatio­n som jag kan. Jag har haft några dippar under vägen men jag tror det är de som har stärkt mig.

Med tanke på den blågula mittbacksk­risen kan Ousou nu få göra debut på Ullevål på söndag. Mot Erling Haaland.

– Det ska bli kul. Jag har mött stora spelare innan. Han är kanske av en annan kaliber, men vi har ett bra lag här. Får jag spela är jag redo, spelar jag inte är jag fortfarand­e tacksam och glad för att jag är här.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Aiham Ousou kallades in till landslaget natten mot fredag, tillsamman­s med Pavle Vagic. Båda spelade med U21-landslaget mot Italien på torsdagen.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Aiham Ousou kallades in till landslaget natten mot fredag, tillsamman­s med Pavle Vagic. Båda spelade med U21-landslaget mot Italien på torsdagen.
 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Aiham Ousou, mitten, och Pavle Vagic, höger, pratar med Joel Andersson under landslaget­s träning inför mötet med Norge.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Aiham Ousou, mitten, och Pavle Vagic, höger, pratar med Joel Andersson under landslaget­s träning inför mötet med Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden