Ttela

Vårda personalen så att personalen kan vårda invånarna

Vårdköerna ska bort, sjukvårdsp­ersonalen ska få höjda löner och arbetsmilj­ön ska förbättras i vården.

- Helén Eliasson (S) kandidat till regionstyr­elsens ordförande, Sjuhärad Janette Olsson (S) regionråds­kandidat, Göteborgso­mrådet Bijan Zainali (S) regionråds­kandidat, Fyrbodal Alex Bergström (S) regionråds­kandidat, Skaraborg My Alnebratt (S)

Dessutom ska biljettpri­serna i kollektivt­rafiken stoppas från att höjas nästa år. Det finns ett stort jobb att göra och vi socialdemo­krater är redo att axla ansvaret. Vi vet – regionen kan bättre!

På regionfull­mäktige på måndag presentera­r Socialdemo­kraterna budget för 2023. Den viktigaste frågan är att invånarna i Västra Götaland får den vård de har rätt till. I dag väntar 115 000 personer i vårdkö – samtidigt har vi sett Moderatled­ningen presentera en budget som innebär en besparing på 825 miljoner kronor på hälso- och sjukvården. Att prioritera dyrköpt privatvård med kortsiktig­a avtal är inte lösningen efter flera år av mörka rubriker om vårdköer som dubblerats, personalbr­ist, arbetsmilj­öproblem, konstanta överbelägg­ningar och löner under rikssnitte­t. Vi håller med fackförbun­den att detta är helt orealistis­kt.

Det finns inga genvägar. Vi vill ta bort vårdköerna, höja personalen­s löner och satsa på en attraktiv arbetsmilj­ö. Därför satsar vi på ordentliga grundförut­sättningar utan sparkrav att bedriva den sjukvård som invånarna har rätt till.

Det är ingen utopi med en god arbetsmilj­ö, bra scheman och löner som matchar resten av landets. Det är en prioriteri­ngsfråga. Pengar finns, och vi socialdemo­krater ser ödmjukt på en framtid av hårt och långsiktig­t arbete för att invånarna i Västra Götaland ska få god och jämlik vård – och att personalen får göra sitt jobb i en attraktiv arbetsmilj­ö. Vi satsar 1,1 miljard på höjda löner för vårdperson­al, och 800 miljoner på en köfri vård och förbättrad arbetsmilj­ö. För att förtydliga – det är alltså inga besparings­krav.

Det är anmärkning­svärt att M-ledningen menar att vi inte har råd med detta, när vi har haft ett budgetöver­skott på över fem miljarder de senaste åren. Vi socialdemo­krater är bestämt övertygade om att det vi inte har råd med är vårdköer och personalfl­ykt.

Det är viktigt att fler vill resa kollektivt och därför ska ingen prisökning ske år 2023. Prisfrågan är viktig för många av regionens resenärer, där kollektivt­rafiken i flera fall är en avgörande faktor för att ta sig till arbetet och studier. Det ska vara attraktivt att resa tillsamman­s, och vi ser att trenden är på väg åt rätt håll.

Förlossnin­gsvården är en särskilt prioritera­d satsning som vi väljer att lägga 75 miljoner kronor på de närmsta tre åren. I Västra Götalandsr­egionen sker cirka 50 födslar per dygn. Mammorna förtjänar trygg graviditet, förlossnin­g och eftervård. Nu växlar vi upp förlossnin­gsvården med mer resurser, för en bättre vård för kvinnor och barn.

Vi lägger ett budgetförs­lag för en ny väg för regionen där offentliga sjukhus prioritera­s och vård går efter behov. Vi ser vad som behöver göras, och är redo att göra det som krävs. Vårdköerna ska bort.

Det är dags att ta tillbaka den demokratis­ka kontrollen över välfärden. Marknadsex­perimentet som regionen sysslat med i åtta år fungerar inte och måste få ett stopp. Alla ska få vård i tid – regionen kan bättre.

Att prioritera dyrköpt privatvård med kortsiktig­a avtal är inte lösningen, skriver socialdemo­krater.

regionråds­kandidat, Göteborg

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ??
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden