Ttela

Hund fick knölar på kroppen – ägare döms

En hundägare lyssnade inte på veterinäre­ns råd om medicineri­ng. När hunden blev för dålig och veterinäre­n ordinerade avlivning vägrade mannen igen. Nu har mannen dömts för djurplåger­i och olaga hot.

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Hunden som var gammal fick ledproblem, men också knölar på kroppen, bland annat vid analöppnin­gen. Hunden fick svårt att röra på sig, så hundägaren tog kontakt med veterinär. Där menade man att endast avlivning var aktuell, eftersom problemen hade blivit för stora. Mannen ville inte lyssna på det örat, utan fick medicin med sig hem för smärtlindr­ing och behandling av knölarna.

Han använde medicinen för behandling­en mot knölarna, men tyckte bara den gjorde hunden slö. Han hade dock inte gett hunden smärtlindr­ingen. Vid återbesöke­t konstatera­des att ingen förbättrin­g hade skett och nu var veterinäre­n bestämd med avlivning, men mannen vägrade och sa att hunden skulle dö hemma.

Veterinär tog då kontakt med polis för omhänderta­gning. Mannen var fortsatt omedgörlig och polisen fick gå in genom ett fönster för att hämta hunden. Ytterligar­e ett besök hos en ny veterinär genomförde­s och även där konstatera­des att avlivning var enda rätta lösningen, vilket sedan också slutfördes.

När polis ville delge mannen misstanke om brott, hotade han en polis till livet och ska ha sagt att kommer en polis hem till honom ska han skjuta dem i huvudet och att han inte skulle hämta någon delgivning från ”djurmördar­na”, som han uttryckte sig.

Mannen döms för djurplåger­i och olaga hot till villkorlig dom och dagsböter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden