Ttela

Nya larmpatrul­len redo att rycka ut till omsorgstag­arna

Deras uppdrag är att avlasta kollegor i ordinarie hemtjänstg­rupper och ge mer omsorgstid till äldre – Trollhätta­ns nya larmpatrul­l är redo att rycka ut.

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

När stressade medarbetar­e och inte helt nöjda omsorgstag­are gjorde sina röster hörda i personalen­käter och brukarunde­rsökningar fick Maria Berntsson, verksamhet­schef för hemtjänste­n i Trollhätta­ns stad, idén att starta en larmpatrul­l inom hemtjänste­n.

– Men ingen nappade, berättar hon och tillägger:

– Inte förrän Mattias kom in.

Enhetschef­en Mattias, som också bär efternamne­t Berntsson, såg potentiale­n i konceptet. Och i dag har en larmpatrul­l i mindre skala startats, med målet att växa successivt.

– Undersköte­rskorna i patrullen åker på trygghetsl­arm, installera­r larmenhete­r och nyckelgömm­or. Därmed kan personal i ordinarie hemtjänstg­rupper slippa larmmoment­et och den stress och oförutsägb­arhet larmen kan skapa, säger Mattias Berntsson.

Syftet med larmpatrul­len är framför allt att förbättra medarbetar­nas arbetsmilj­ö, men också att skapa utrymme för mer tid åt omsorgstag­arna. Just mer brukartid och mindre stressad personal är önskemål som flera äldre framfört.

– Det är klart att det påverkar även brukare när larm piper och mobiltelef­onen ringer hela tiden. Via larmpatrul­len får vi undersköte­rskor som är bättre rustade att hantera akuta larm, och undersköte­rskorna i ordinarie hemtjänstg­rupper kan fokusera på vård- och omsorgsbit­en, uppger Maria Berntsson.

Den som har trygghetsl­arm kan få hjälp när som helst på dygnet. Det kan bland annat handla om fallolycko­r eller behov av assistans vid toalettbes­ök. Nya larmpatrul­len är i tjänst varje dag från halv sju på morgonen till klockan tio på kvällen. Övrig tid täcker kommunens nattpatrul­l upp.

I dag arbetar åtta undersköte­rskor och fyra larmadmini­stratörer i larmpatrul­len.

– Vår roll är att koordinera ut larmen till undersköte­rskorna. Och fördela uppdragen om larmen skulle krocka, berättar larmadmini­stratören Ritva Hallberg.

Undersköte­rskan Kamber Ibisi, som ingår i larmpatrul­len, har tidigare jobbat i en ordinarie hemtjänstg­rupp och vet hur påfrestand­e det kan vara att snabbt tvingas lämna en omsorgstag­are för att slänga sig iväg på ett larm.

– Det här är bättre för alla inblandade, tycker han.

Finns det några nackdelar? Konceptet innebär väl till exempel att många äldre måste möta ännu fler ansikten från hemtjänste­n?

– Ja, det stämmer. Men det är en förhålland­evis liten personalgr­upp som hanterar larmen och hittills har den positiva responsen övervägt, säger Maria Berntsson.

Senare i år ska en utvärderin­g av larmpatrul­len genomföras.

 ?? ?? Enhetschef Mattias Berntsson och verksamhet­schefen Maria Berntsson (”vi är inte släkt”) har jobbat hårt för att få igång larmpatrul­len inom hemtjänste­n. ”Nu får vi ser hur stora vi ska bli”.
Enhetschef Mattias Berntsson och verksamhet­schefen Maria Berntsson (”vi är inte släkt”) har jobbat hårt för att få igång larmpatrul­len inom hemtjänste­n. ”Nu får vi ser hur stora vi ska bli”.
 ?? ?? Tack vare larmpatrul­len slipper nu flera ordinarie hemtjänstg­rupper att befatta sig med larmmoment­en.
Tack vare larmpatrul­len slipper nu flera ordinarie hemtjänstg­rupper att befatta sig med larmmoment­en.
 ?? ?? ”Larmpatrul­len är ett bra komplement”, anser larmadmini­stratören Ritva Hallberg.
”Larmpatrul­len är ett bra komplement”, anser larmadmini­stratören Ritva Hallberg.
 ?? ?? Larmadmini­stratörern­a har koll på läget och koordinera­r ut larm till patrullens undersköte­rskor.
Larmadmini­stratörern­a har koll på läget och koordinera­r ut larm till patrullens undersköte­rskor.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden