Ttela

Mycket passion och bilglädje när Ursaaben fyllde 75

Solsken, motorljud och fullt med entusiaste­r – Saabfestiv­alen nådde sin topp under lördagen. Trots att 75 år har gått sedan den första Saaben lever intresset fortfarand­e vidare. – Man är lite egen och speciell när man äger en Saab, säger Sibylla Andersson

- Emma Johansson emma.johansson@ttela.se Annie Granzell annie.granzell@ttela.se Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

Entusiaste­r flockade till Innovatumo­mrådet i Trollhätta­n under lördagen. Ursaaben fyllde 75 år och det firades med en festival under hela helgen. Klassiska bilar och nyare modeller fyllde gatorna och stundtals ringlade kön lång. Ted Nottemark Lund är funktionär och själv ett inbitet Saab-fan.

– Vi förväntar oss mycket folk idag, det kommer bli väldigt trångt mellan bilarna. Det viktigaste är att de inte står för tajt ihop, så att man kommer ut igen.

Han har tagit sig hit från Åseda i sin 9-5 Aero från 2001. Men färden gick inte helt felfritt.

– Oljelampan lyste tre gånger medan jag körde. För 9-5:an brukar det betyda att motorn är körd. Jag trodde bilen skulle gå sönder, men jag tog mig hit.

Ted Nottemark Lund hittade sin Saab via Facebook.

– Den var faktiskt gratis. Helt okej skick, men med hjälp av tre andra Saab:ar familjen har hemma kunde jag få reservdela­r och få igång den.

En gosedjursa­pa sitter bakom nu bekvämt bakom ratten.

– Alla mina kompisar har maskotar till sina bilar och då kände jag att min också behövde en, säger han med ett leende.

Lite längre bort står veteranen Nico Gasparatos och putsar vindrutan. Han är här med sin femte Saab, en 900 Turbo från 1984. Redan under 1980-talet började han med rallycross, och har kört flera gånger med Per Eklund.

– Jag älskar Saab. Jag måste vara lite galen för att vara här, och det är jag. Jag och Per körde vårt senare race 2010/11. Men vi håller kontakten fortfarand­e, och pratar med några veckors mellanrum, säger Nico Gasparatos.

Någon som verkligen sticker ut från mängden är 13-åriga Lucaz Harjula och hans 9-3 Aero. Den är nämligen lackerad från topp till tå med motiv av smurfarna. Han och mamma Susann Harjula har åkt nästan 50 mil för att visa upp bilen på Saab-festivalen. Men det var nära att de missade allt.

– Det är mitt första bygge och jag har fått stressbygg­a den på en vecka. Den blev klar dagen innan vi åkte ner, säger Lucaz.

Lucaz Harjula har inte kört bilen själv, men längtar redan efter att ta körkort. Målet är så småningom att jobba med bilar i någon form. Han är rätt ensam bland kompisarna hemma i Gävle att ha ett bilintress­e men han lägger nästan all ledig tid på att meka och skruva.

– Hela familjen har varit Saabnördar så det är mest därför som det blev Saab för mig också.

Han har mest mekat med ljudet som sitter i bilen. Favoritgen­ren är country, men det blir självklart en hel del smurfhits.

Varför har du valt Smurf-motiv?

– Det är mest för att det är kultur. Det är inte så många som känner till dem i den yngre generation­en, säger Lucaz Harjula.

Sibylla Gustafsson sitter tillbakalu­tad i en campingsto­l i Saab-klubbens tält utanför Saab-museet. Klubben har av naturliga skäl haft en hektisk lördag och medlemsant­alet har vuxit ytterligar­e under dagen och har nu runt 6 000 Saab-entusiaste­r

världen över. För Sibylla började allt för 40 år sedan.

– Jag växte upp i en Saab. Pappa hade en och jag kommer ihåg när vi åkte och handlade och åkte på semester i bilen. Jag kommer också ihåg att alla skulle köra Volvo på den tiden men jag ville inte alls ha det. Saab är charmiga bilar och de låg i teknisk framkant. Man är lite egen och speciell när man äger en Saab, säger hon.

Själv har hon hur många som helst hemma i garaget i Stockaryd i Småland.

– Vi bodde i Norrköping innan men flyttade till Stockaryd enbart för att de sålde ett fembilsgar­age, säger hon och skrattar.

Vilken bil har du med dig idag?

– Det är en skitbrun 900 från 1990. Det var en familj från Stockholm som hade den innan mig men de behövde sälja den när familjen växte. Min bror frågade om jag ville ha den och jag köpte den för 500 kronor, säger Sibylla.

Att det inte längre tillverkas några nya bilar gör det lite extra speciellt att äga en Saab.

– När konkursen var ett faktum så trodde jag inte att det var sant. Jag hoppades och trodde på att regeringen skulle rädda kvar företaget men nej. Idag när man inte kan köpa en ny så jag tror absolut att man är lite extra rädd om dem och vårdar dem lite extra om man äger en, säger Sibylla Gustafsson.

 ?? ??
 ?? ?? Nico Gasparatos är här med sin femte Saab, en 900 turbo från 1984.
Nico Gasparatos är här med sin femte Saab, en 900 turbo från 1984.
 ?? ?? 13-åriga Lucaz Harjulas minst sagt speciella Saab.
13-åriga Lucaz Harjulas minst sagt speciella Saab.
 ?? ?? Sibylla Andersson med sin Saab.
Sibylla Andersson med sin Saab.
 ?? ?? Prisutdeln­ing.
Prisutdeln­ing.
 ?? ?? ”Alla mina kompisar har maskotar till sina bilar och då kände jag att min också behövde en”, säger Ted om sin apa till maskot.
”Alla mina kompisar har maskotar till sina bilar och då kände jag att min också behövde en”, säger Ted om sin apa till maskot.
 ?? ?? Johan Beekers från Belgien kom med sin Saab 95:a som han kört runt hela Europa med. ”Jag fick bilen i modersmjöl­ken och bodde 500 meter från en Saabhandla­re när jagväxte upp. Ända sedan dess har jag varit en petrol-head. Saab är bilar med särskild karaktär”, säger han.
Johan Beekers från Belgien kom med sin Saab 95:a som han kört runt hela Europa med. ”Jag fick bilen i modersmjöl­ken och bodde 500 meter från en Saabhandla­re när jagväxte upp. Ända sedan dess har jag varit en petrol-head. Saab är bilar med särskild karaktär”, säger han.
 ?? ?? Somriga vibbar när färgglada Saabs i alla former intog Trollhätta­n.
Somriga vibbar när färgglada Saabs i alla former intog Trollhätta­n.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ted Nottemark Lund.
Ted Nottemark Lund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden