Ttela

Stort Saabfirand­e på torget – Victor Muller på plats

75 år med Saab firades stort i centrala Trollhätta­n under lördagskvä­llen. De inbjudna gästerna Jan-åke Jonsson och Victor Muller talade varmt om bilmärket inför jättepubli­k. – Saab-andan lever verkligen vidare med entusiaste­r som er, säger Victor Muller.

-

Ursaaben hade dagens huvudroll och firades stort i centrala Trollhätta­n. Många samlades för att se kortegen som avgick från Saab Car Museum med destinatio­n Drottningt­orget. Ursaaben körde först och följdes av 20 stycken Saab 92:or.

Föraren Hans Eklund är en av dem som jobbat hårt med att få Ursaaben i körbart skick. Bredvid sig hade han Saab:s tidigare tekniska direktör Gunnar Larsson, som var ganska nervös över färden.

– Det var ljudligt. Den låter som om den har 200 hästar när den egentligen har ungefär 25. Jag vågar inte köra den, den kanske galopperar iväg ner i älven, säger Gunnar Larsson.

Väl på plats vid torget väntade en stor scen med utvalda gäster. Folkskaran var från hela världen och redo att fira 75 år av Saab-bilar. JanÅke Jonsson, tidigare vd på Saab, välkomnade uppslutnin­gen.

– Varje gång jag kommer till Trollhätta­n och står på en scen, så är det massor av folk. Det är helt makalöst, säger han.

Victor Muller, före detta styrelseor­dförande och VD, instämde.

– Det är extremt imponerand­e att se så många människor som är passionera­de över bilmärket. Den stora elefanten i rummet är att vi firar 75 år med Saab, utan att Saab faktiskt är här. Saab-andan lever verkligen vidare med entusiaste­r som er. Jag är glad och tacksam över alla som har tagit sig hit och visat upp sina bilar, säger han.

Ett minne från 2010 har bitit sig fast.

– Jag glömmer aldrig första gången jag kom till fabriken och blev visad runt av Gunnar Brunius. Man såg verkligen hur engagerade alla anställda var, hur mycket de älskade Saab. Jag lovade honom där och då att jag skulle göra allt jag kunde för

 ?? ?? Ursaaben i kortege till Drottningt­orget tillsamman­s med en mängd Saab92.
Ursaaben i kortege till Drottningt­orget tillsamman­s med en mängd Saab92.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden