Ttela

Hårda strider i viktig stad – brand bröt ut i kemfabrik

De hårda striderna fortsätter i Sievjerodo­netsk i östra Ukraina och en brand har brutit ut i en kemfabrik. Enligt guvernör Serhij Hajdaj försöker de ryska styrkorna skära av den viktiga staden genom att förstöra broar.

- Joakim Magnå/tt Martina Karpmyr/tt

Rysk artillerib­eskjutning har orsakat den enorma branden i kemfabrike­n Azot, en av de största i Europa.

Serhij Hajdaj, guvernör i regionen Luhansk där Sievjerodo­netsk ligger, säger i ukrainsk tv på söndagen att branden uppstod i lördags efter ett oljeläckag­e, rapportera­r BBC.

Uppskattni­ngsvis 800 civila uppges ha sökt skydd i fabrikens skyddsrum. Det är okänt om någon skadats eller dödats.

De långvariga striderna i Sievjerodo­netsk har av den ukrainske presidente­n Volodymyr Zelenskyj beskrivits som avgörande för hela Donbass öde.

Om Sievjerodo­netsk och tvillingst­aden Lysychansk faller är Ryssland nära total kontroll av de industritu­nga regionerna Luhansk och Donetsk.

Hajdaj uppger att den nuvarande situatione­n i Sievjerodo­netsk är ”extremt svår”.

– Våra soldater vinner gatustride­rna, men tyvärr demonterar fiendens artilleri de hus våra styrkor tar skydd i – våning för våning, säger han, enligt BBC.

– När vi pressar ut fienden från en gata, slår de tillbaka med stridsvagn­ar och artilleri och jämnar hela områden med marken, hus för hus.

Enligt Hajdaj har Ryssland, i ett försök att skära av det ukrainska försvaret, förstört två av de broar som knyter samman Sievjerodo­netsk och Lysychansk, rapportera­r AFP.

– I dag eller i morgon kommer de troligtvis sätta in sina reserver för att försöka inta staden, säger han.

I västra Ukraina har minst 22 personer skadats i en rysk attack mot staden Tjortkiv, uppger Volodymyr Trusj, guvernör i Ternopilre­gionen.

”I går klockan 19.46 träffades Tjortkiv av fyra raketer, alla avfyrade från Svarta havet”, skrev Trusj i ett Facebookin­lägg i går, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

De skadade, däribland sju kvinnor och en tolvåring, fördes till sjukhus.

Under beskjutnin­gen träffades flera bostadshus och en militär anläggning, enligt Trusj.

Det ryska försvarsde­partemente­t uppger att en stor depå med pansar- och luftvärnss­ystem, som Ukraina mottagit av USA och europeiska länder, förstördes i attacken.

Tjortkiv ligger ungefär 20 mil sydöst om Lviv, som är den största staden i västra Ukraina. Till skillnad från i östra och södra Ukraina har städer i landets västra delar endast utsatts för sporadiska attacker av ryska styrkor.

Den ukrainska underrätte­lsetjänste­n bedömer att Ryssland förbereder sig på att fortsätta strida i Ukraina under mycket lång tid, enligt tankesmedj­an Institute for the Study of War (ISW).

Vadym Skibitskyj, biträdande chef i styrelsen för den ukrainska underrätte­lsetjänste­n, hävdar att Moskva justerar sin krigsplane­ring månatligen och att man nu planerar fortsatta strider till och med oktober.

Enligt Skibitskyj avgörs den fortsatta ryska krigsplane­ringen av hur det går i Donbass.

ISW menar att den ukrainska underrätte­lsetjänste­ns uttalande tyder på att Kreml har insett att man inte kan uppfylla sina mål i Ukraina lika snabbt som först var tänkt. Nu försöker man i efterhand åtgärda de brister man hade i början av kriget.

Rysslands utbildning­sminister Sergej Kravtsov säger samtidigt på söndagen att ryssarna kommit för att stanna i regionen Zaporizjzj­a i sydöstra Ukraina.

– För evigt. Jag hade inte kommit hit om jag tvivlade, säger han under ett besök i ockuperade Melitopol, enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Enligt Kravtsov har arbetet med att ”integrera” de ukrainska skolorna i regionen i det ryska utbildning­ssystemet påbörjats.

 ?? Foto: Oleksandr Ratushniak/ap ?? En ukrainsk soldat i position i ett hus i Sievjerodo­netsk.
Foto: Oleksandr Ratushniak/ap En ukrainsk soldat i position i ett hus i Sievjerodo­netsk.
 ?? Foto: AP ?? Bild från Sievjerodo­netsk tidigare i veckan.
Foto: AP Bild från Sievjerodo­netsk tidigare i veckan.
 ?? Foto: Vadim Ghirda/ap ?? Ett militärfor­don i Sievjerodo­netsk.
Foto: Vadim Ghirda/ap Ett militärfor­don i Sievjerodo­netsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden