Ttela

Tillbaka i ettan som 40-åring – toppar statistike­n

Han har släppt in färre mål än någon annan förstemålv­akt i serien, hållit nollan i nära hälften av matcherna och har en räddningsp­rocent som utklassar många av konkurrent­ernas. Men 40 år gammal letar Besarion Kodalaev bara vägar att bli bättre. Det är så

-

Det är tidig torsdagskv­äll och FC Trollhätta­ns huvudträna­re William Lundin avslutar lagets träning efter dryga 75 minuters nötande och förberedan­de inför närmast derbyt mot Oddevold på måndagen. En match som betyder mycket på många sätt.

Men alla kliver inte av planen. I ytterligar­e en halvtimme står Besarion Kodalaev kvar med sin målvaktsko­llega och slipar en-moten-dueller.

Kanske är det delvis därför målvaktsli­gan i ettan södra ser ut som den gör efter elva spelade omgångar.

När Ettan Fotboll presentera­r vilka målvakter som har den bästa statistike­n i serien så här långt, vilken man fått från ”Playmaker”, ligger Besarion Kodalaev i toppen. Bara Ljungskile­s Oliver Bergman har hållit nollan en match mer än honom, men när det kommer till räddningsp­rocent så kan Fct-målvakten inte hotas. Han har så här långt räddat 86 procent av skotten som kommit mot honom.

Det överraskar till och med Kodalaev själv.

– Va, 86!? Var står den statistike­n? 86 alltså... det var högt, säger han.

Kodalaevs siffra kan jämföras med nämnda Oliver Bergmans 68 procent, Gais-målvakten Mergim Krasniqis 71 eller Oddevolds Oscar Ekmans 76 procent.

Är du förvånad själv?

– Ja, lite faktiskt.

Han utvecklar:

– Jag känner att jag släppt två mål som jag kan ta på mig. Målet mot Gais (0–1) och målet mot Ljungskile (1–1). Det är två onödiga mål och det är lite tungt faktiskt. Jag känner att jag måste ta bort målen som beror på mina felbeslut eller felaktione­r. Lyckas jag göra det så kommer vi bli ännu mer stabila, säger Kodalaev.

Vad är det som trots allt gjort att siffrorna ser ut så här?

– Vi har ett väldigt bra försvarssp­el. Bland de bästa faktiskt. Trots

 ?? ?? Besarion Kodalaev har räddat 86 procent av skotten han fått emot sig så här långt.
Besarion Kodalaev har räddat 86 procent av skotten han fått emot sig så här långt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden