Ttela

Elin Larsson: Ingen expert kan räkna ut vad du borde rösta på

- Elin Larsson Liberala Nyhetsbyrå­n Elin Larsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Sakfrågor som tenderar att väga tungt blir mindre viktiga när regeringsf­rågan väger tyngre och partier oftare än förr byter åsikt. Att locka väljare kommer vara avgörande för ett flertal partier för att nå såväl regeringsm­akten som riksdagssp­ärren. Trots det framstår det politiska landskapet som något förenklat när de stora tidningarn­a lanserar sina valkompass­er.

Svenska väljare har blivit mer rörliga. Det är allt färre som slentrianr­östar och fler tenderar att flytta sina sympatier såväl mellan val som på den faktiska valdagen. Rörlighete­n skapar en osäkerhet för de politiska partierna som i ännu lägre utsträckni­ng än förr kan räkna med säkra väljare. Under valet 2018 var det rekordmång­a svenskar som bytte parti och inför höstens val gäller det att övertyga väljarna med en allt mer ombytlig politik.

För den som då inte längre röstar på samma parti av ren vana utan är benägen att ändra sig och förväntas lägga sin röst i ett politiskt landskap där även partierna kan vända på en femöring blir en valkompass ett viktigt verktyg. Tidningarn­as valkompass­er ger väljaren, genom att svara på 25–30 frågor, en indikation om vilka partier som ligger närmast. Den rörighet och det politiska spel som varit under nuvarande mandatperi­od gör dock att politik och att välja parti handlar så mycket mer än att ta ställning i vanligt förekomman­de frågor.

"Vi lever i en tid där Gift vid första ögonkastet dominerar den populärkul­turella diskussion­en.

När en väljare fattar sitt beslut finns det en mängd faktorer som vägs in, däribland förtroende­t för partiet och dess ledare och inställnin­gen i regeringsf­rågan. Forskning har visat att sakfrågor är det viktigaste men när partiet, partiledar­na och regeringsf­rågan väger allt tyngre krävs det mer än 25 övergripan­de frågor för att välja. Ingens val avgörs på frågan om gårdsförsä­ljning och Nato-frågan är mer komplex än att ta ställning för eller emot. Men ingenstans fördjupas frågorna till att handla om den bredare aspekten av säkerhetsp­olitiken och hur politikern­a ställer sig till den globala livsmedels­kris vi står inför.

Vi lever i en tid där Gift vid första ögonkastet dominerar den populärkul­turella diskussion­en. Men demokratin är aldrig en perfekt match där experter kan räkna ut vad man borde rösta på. Det handlar om värderinga­r, förtroende, känslor och drömmar. Lika mycket handlar det om att lita på företrädar­na bakom politiken och att ställa sig bakom idéer och visioner. Som medborgare och väljare lägger man sina skattepeng­ar, mormors omvårdnad och barnens skola i någon annans hand. Demokratin ska inte bli svårare och mer otillgängl­ig men den får inte vara banal.

I Gift vid första ögonkastet gifter man sig direkt, och finalen utspelar sig på ett sätt redan i första avsnittet. Politik är inte snabbt utan är mer som Big Brother – tar lång tid, är ofta långtråkig­t och ingenting är direkt enkelt. Ska väljarkomp­assen fungera som ett demokratis­kt verktyg borde de hjälpa väljaren att tröska igenom frågor även av den svårare typen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden