Ttela

Vi ska ta fighten om skolan som ett enda fackförbun­d – Sveriges Lärare

- Åsa Fahlén Lärarnas Riksförbun­d Johanna Jaara Åstrand Lärarförbu­ndet Ärlig medborgare

Lärarnas Riksförbun­d och Lärarförbu­ndet bildar den 1 januari 2023 ett enda fackförbun­d – Sveriges Lärare – som omfattar alla lärare verksamma från förskola till högskola.

Sveriges Lärare kan, med cirka 320 000 medlemmar i ryggen, kraftsamla gentemot arbetsgiva­re och politiker på olika nivåer och får därmed ett bättre förhandlin­gsläge. Det behövs. Svensk skola har tappat sin forna glans och likvärdigh­eten urholkats. Det duger inte. För att vända på utveckling­en så måste förskolans och skolans viktigaste resurser – legitimera­de och behöriga lärare – få den autonomi och de förutsättn­ingar de förtjänar.

Sveriges Lärare kommer att fullt ut verka för ett kraftigt ökat statligt ansvarstag­ande, främst att staten tar över huvudansva­ret för finansieri­ng, resursförd­elning och likvärdigh­et. Idag har vi en bristande likvärdigh­et, negativa livslöner för lärare och lägst andel legitimera­de lärare där behoven är som störst. I många mindre skolor är färre än hälften av lärarna legitimera­de och behöriga i minst ett undervisni­ngsämne, enligt Skolverket­s statistik. Och i mer än var tredje friskola är fler än hälften av lärarna obehöriga. Att skolorna i dagsläget ofta tar in obehöriga för att täcka upp för lärarbrist­en är ett stort problem som behöver lösas, och det snabbt. För skolorna skriker efter lärare och lärarutbil­dningarna efter resurser.

Utifrån bildandet av Sveriges Lärare ser vi till att vår fackliga kraft och vårt inflytande blir ännu större. I många lokalfören­ingar är kontakten med fackförbun­dskollegor redan etablerad och nu när vi har ett beslut om att bilda ett nytt gemensamt lärarförbu­nd kan arbetet ta ny fart. I formandet av det nya behövs alla medlemmar och ombud i hela landet. Tillsamman­s kan vi skapa trygga och goda arbetsplat­ser och förutsättn­ingar för att uppnå ett mer framgångsr­ikt utbildning­ssystem. Den kraften behövs för att flytta fram lärarnas positioner. Vi är beredda att ta fighten för att stärka den svenska skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden