Ttela

S-toppar anser att TTELA bedriver häxjakt på politiker

- Heino Ollin heino.ollin@ttela.se

Socialdemo­kraternas politiska sekreterar­e Agnetha Andersson likställer TTELA:S efterlysni­ng av tips om politikers oegentligh­eter med en häxjakt – Paul Åkerlund och Mats Wiking gillade inlägget. – Politiker ska vara försiktiga med att utvärdera hur media sköter sitt jobb, säger Bengt Johansson, professor i journalist­ik och masskommun­ikation.

Fram till valet kommer TTELA att granska de personer som ställer upp i valet. Den 1 juni lade TTELA ut en artikel med en efterlysni­ng på tips kring eventuella oegentligh­eter som rör politikern­a.

Agnetha Andersson, politisk sekreterar­e och hög politisk tjänsteman för Socialdemo­kraterna i Trollhätta­n, lade ut ett inlägg på sin Facebooksi­da där hon bland annat jämför efterlysni­ngen med en häxjakt på fritidspol­itiker. Hon kandiderar i valet till kommunfull­mäktige.

Facebookin­lägget gillades av bland andra kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund och riksdagsle­damoten Mats Wiking.

”Bra kommentar Agneta! Det är en tråkig utgångspun­kt som tidningen har!”, kommentera­de Mats Wiking.

Bengt Johansson är professor i journalist­ik och masskommun­ikation vid JMG, Göteborgs universite­t. Han blir förvånad när han ser Agnetha Anderssons inlägg och medhållet hon har fått.

– Jag blir förvånad eftersom man inte ser det här så ofta, även om det så klart händer. Att hon dessutom har varit journalist är kanske det som gör mig mest förvånad, säger han.

– Väldigt många av de skandaler som avslöjas bygger ju på tips. Det är en del i den journalist­iska standardar­senalen. Det är TTELA:S jobb att sålla mellan skvaller och dumheter, det är liksom er profession­alism att skilja agnarna från vetet. Så jag förstår inte riktigt upprördhet­en, säger Bengt Johansson vidare.

När TTELA ringer upp Agnetha Andersson förklarar hon att hon tycker att journalist­er ska granska makten, men inte på det här viset.

– Sättet man gör det på är inte värdigt TTELA. Det är inte värdigt journalist­ik överhuvudt­aget, säger hon.

Borde inte TTELA granska trakasseri­er bland Liberalern­a i Trollhätta­n eller en sverigedem­okrat som skriver rasistiskt på Twitter till exempel?

– Självklart ska journalist­er granska, men att uppmana människor till rent angiveri ... Jag tycker att det är ett svaghetste­cken av TTELA att man inte kan se sin egen roll i granskning­en av makten.

Men det är okej att be om tips från allmänhete­n?

– Jag tycker att man kan be om tips, men här handlar det enbart om att man jagar skvaller kring fritidspol­itiker.

Spelar det roll hur man frågar efter tips? I grund och botten är väl ett tips ett tips oavsett?

– Jag tycker att det är skillnad på hur man framställe­r en sak. Det är skillnad på att be om tips och att be om att folk ska ange politiker som syndar.

Är det inte samma sak man gör då?

– Nej, det är inte samma sak. Det är en skvallerte­lefon.

Bengt Johansson menar att vissa avslöjande­n hade kunnat göras tidigare om folk hade tipsat de lokala redaktione­rna. Han tar Uppdrag granskning­s avslöjande av riksdagsle­damoten Jörgen Hellmans (S) folkbokför­ing som exempel.

– Jag hade velat att man genom en tipstelefo­n hade avslöjat sådana politiker innan, så att Uppdrag granskning slapp lägga resurser och åka runt för att se hur de bor. Det hade varit bra om någon hade sagt att han definitivt inte kan använda

"Ska ni lägga tid på det skvallret ni får in? Ni borde väl ha bättre saker för er?

Agnetha Andersson (S) politisk sekreterar­e och hög politisk tjänsteman

den där toaletten hos bonden, säger han.

Agnetha Andersson tycker att det är onödigt att lägga resurser på att granska och värdera vad hon anser är skvaller.

– Ska ni lägga tid på det skvallret ni får in? Ni borde väl ha bättre saker för er? Granska själva, gå igenom

listorna och vilka människor som står där. Som det har gjorts i alla tider förut, säger hon.

Det görs ju också. Ligger inte TTELA:S ansvar i vad som publiceras och i att granska tipsen som kommer in?

– Men jag vet ju inte vad ni ska publicera. Jag kanske har synpunkter på vad ni har publicerat, men det är inget jag vill vädra just nu.

Enligt Bengt Johansson har kritiken mot lokala mediers bevakning av politiken i modern tid generellt varit åt andra hållet. Det grundar sig i att lokaltidni­ngarna historiskt varit passiva.

– Man har klagat på att den lokala journalist­iken granskar för lite. Det är en återkomman­de kritik sedan 60-talet att lokaltidni­ngarna är för följsamma mot de lokala politikern­a, säger han.

Agnetha Andersson menar

att sättet TTELA efterlyser tips kan få människor att dra sig för att engagera sig politiskt.

– Jag tycker att politiker i dag har en fruktansvä­rt utsatt roll. Det finns inte ett parti här i staden, med vissa undantag, som inte har svårt att få ihop folk för att man får en så utsatt position. Att man då som TTELA bedriver en ren häxjakt på politiker, det gagnar inte demokratin.

Om du jämför med gemene man, bör en lokalpolit­iker tåla lite mer?

– Om du sitter högt upp på en lista ska du tåla granskning och du ska föregå med ett gott exempel. Men att förvänta sig att människor som står längst ner på icke valbar plats ska tåla att bli granskade av grannar och bekanta när de är ute på stan eller i affären, det blir en häxjakt. Bengt Johansson kan förstå varför den oron existerar.

– Det säger kanske något om vår tid. Offentligh­eten kan vara toxisk och det kan finnas en rädsla för att ställa upp på offentliga uppdrag på grund av rädslan att bli uthängd på sociala medier. Förr stannade det med en artikel i tidningen och folk tittade snett på en på Ica liksom. Nu kan du i stort sett bli invaderad på dina sociala medier och uppleva ett tryck som du inte ens önskar din värsta fiende. Det ligger ju i vågskålen, säger han.

Vad väger tyngst?

– Att vi måste kunna lita på att de som represente­rar oss är sådana som vi kan ha förtroende för. Det är grundpelar­en, och det är journalist­ikens uppdrag att undersöka om personerna som ska ha din röst är värda den.

Agnetha Andersson har en hög position inom Socialdemo­kraterna i Trollhätta­n. Dessutom har alltså Paul Åkerlund gillat hennes två inlägg, och Mats Wiking har lämnat en uppmuntran­de kommentar.

– De får ju tycka vad de vill, men politiker ska vara försiktiga med att utvärdera hur media sköter sitt jobb. Det är en sak att i högtidstal säga att det är bra med medier som granskar, men när det sedan är dags för granskning så ändrar man tonläge och tycker att det är bedrövligt, säger Bengt Johansson.

De har avböjt att kommentera detta, vad tänker du kring det?

– Man har ju inte alltid en skyldighet att ställa upp, men det hade varit intressant att höra hur de faktiskt tänker. Om man som offentlig person uttrycker något i ett sammanhang så kanske man vill att de ska förklara och försvara sig.

Inför årets val talas det mer seriöst än på länge om att ett maktskifte i Trollhätta­n kan vara på gång. Bengt Johansson vågar inte spekulera i om detta har påverkat Agnetha Anderssons utspel, men säger att granskning­ar kan påverka ett val med små marginaler.

– Ju tajtare det är, desto mer spelar valrörelse­n roll och då spelar avslöjande­n mer roll. Då krävs det inte att så många människor byter fot för att det ska ha avgörande betydelse.

TTELA:S chefredakt­ör Cecilia Frisk poängterar att TTELA också gör granskning­ar som grundar sig i egen research och inte i tips, samtidigt som hon ser tips som en värdefull resurs.

– Vi granskar alla som ställer upp i valet, vilket till exempel har resulterat i publicerin­gar om djupt oetiska och olämpliga inlägg på sociala medier från den lokala Sd-politikern Terje Kristianse­n, som valde att avgå efter vår granskning.

– TTELA jobbar med precis samma granskande uppdrag som SVT:S Uppdrag granskning, som nyligen rapportera­de om tveksamhet­er kring bostadsers­ättningar till skatteutsk­ottets ordförande Jörgen Hellman (S), som efter publicerin­g valde att avgå.

Agnetha Andersson uttrycker i sitt inlägg en oro för att tidningen kommer att publicera sådant som saknar relevans för det politiska uppdraget och då bara blir skvaller. Hon tar en egen parkerings­bot som exempel. Cecilia Frisk menar att något sådant aldrig skulle rapportera­s om.

– Självklart kommer vi inte publicera uppgifter om enstaka p-böter eller restskatt, vilka inte påverkar ett eventuellt förtroende­uppdrag för medborgarn­a. Att tro något sådant bottnar i en okunnighet om hur media och vi på TTELA arbetar och är emot mina principer som ansvarig utgivare, säger Cecilia Frisk.

Hon reagerar också över att Paul Åkerlund och Mats Wiking inte vill prata med TTELA om ämnet.

– Jag är förvånad över att de står bakom det som skrivs i inlägget och att de sedan inte vill kommentera att de gör det.

Cecilia Frisk tror att det kan ha blivit ett missförstå­nd kring det Agnetha Andersson kallar en angiverite­lefon.

– Vi har självklart inte en skvallerte­lefon, utan en vanlig tipstelefo­n precis som alla redaktione­r. Den erbjuder ett lätt sätt för alla medborgare att nå våra reportrar.

– Alla som vill ska, med källskydd enligt vår svenska grundlag, kunna tipsa oss om oegentligh­eter. Vår efterlysni­ng är en påminnelse om detta.

"

Politiker ska vara försiktiga med att utvärdera hur media sköter sitt jobb

Bengt Johansson professor i journalist­ik och masskommun­ikation vid Göteborgs universite­t

 ?? BILD: FACEBOOK/SKÄRMDUMP /TTELA ARKIV ?? Agnetha Andersson (S), politisk sekreterar­e för Socialdemo­kraterna i Trollhätta­n, skrev ett inlägg på Facebook där hon kritiserad­e att TTELA går ut och ber om tips från allmänhete­n för att granska politikern­a inför valet.
BILD: FACEBOOK/SKÄRMDUMP /TTELA ARKIV Agnetha Andersson (S), politisk sekreterar­e för Socialdemo­kraterna i Trollhätta­n, skrev ett inlägg på Facebook där hon kritiserad­e att TTELA går ut och ber om tips från allmänhete­n för att granska politikern­a inför valet.
 ?? BILD: FACEBOOK/SKÄRMDUMP ?? Agnetha Andersson skrev ett andra inlägg efter intervjun med TTELA, som Paul Åkerlund (S) gillade.
BILD: FACEBOOK/SKÄRMDUMP Agnetha Andersson skrev ett andra inlägg efter intervjun med TTELA, som Paul Åkerlund (S) gillade.
 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE BILD: FACEBOOK/SKÄRMDUMP ?? Mats Wiking (S) valde att kommentera inlägget.
BILD: STEFAN BENNHAGE BILD: FACEBOOK/SKÄRMDUMP Mats Wiking (S) valde att kommentera inlägget.
 ?? BILD: RICKARD SKÖLD BILD: FACEBOOK/SKÄRMDUMP ?? Paul Åkerlund gillade inlägget.
BILD: RICKARD SKÖLD BILD: FACEBOOK/SKÄRMDUMP Paul Åkerlund gillade inlägget.
 ?? BILD: TTELA ?? Terje Kristianse­n (SD) avgick efter TTELA:S avslöjande om att han bland annat twittrat att ”polisen smutsas ner av inkvoterad­e negrer.”
BILD: TTELA Terje Kristianse­n (SD) avgick efter TTELA:S avslöjande om att han bland annat twittrat att ”polisen smutsas ner av inkvoterad­e negrer.”
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden