Ttela

Vägrar betala naturbruks­gymnasium utan djur

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Realgymnas­iet i Trollhätta­n lär ut hästhållni­ng – utan stall och hästar på skolan. Ändå får friskolan dubbelt så hög ersättning som en vanlig skola just därför att det kostar att ha djur. Nu vägrar kommunen betala det höga beloppet och ersättning­sfrågan ska avgöras i förvaltnin­gsrätten, uppger Dagens Nyheter.

Realgymnas­iet etablerade sig i den gamla lasarettsb­yggnaden på Swedenborg­s center i Trollhätta­n för tre år sedan och erbjuder där inriktning­en naturbruk med bland annat häst- och djurhållni­ng på schemat. Skolkedjan använder sig av ett koncept som går ut på att inte hålla sig med egna lantbruksd­jur och anläggning­ar. I stället får elever som läser inriktning­en hästhållni­ng rida och lära sig sköta stall på en ridskola som Realgymnas­iet hyr in sig på.

Men trots att friskolan inte har vare sig egna hästar eller stall får skolan ut en skolpeng per elev som är mer än dubbelt så hög som den en friskola får för en elev som går på till exempel samhällspr­ogrammet, visar Dagens Nyheters granskning. Skillnaden uppges vara 140 000 kronor per elev och år, från 90 000 kronor till 230 000 kronor. Och det högre beloppet ska då förklaras med kostnader för djur, stallar och utrustning.

Enligt gällande regelverk ska den kommun som inte själv driver ett eget naturbruks­gymnasium betala det belopp som räknats ut av Skolverket, enligt den så kallade riksprisli­stan. I det aktuella fallet hänvisar Realgymnas­iet i Trollhätta­n till belopp som räknats ut för naturbruks­gymnasier i Västra Götalandsr­egionen.

När kommunen, som alltså betalar ut skolpengen, fick klart för sig att Realgymnas­iet kvitterar ut det högre beloppet gjordes försök att minska ersättning­en. Bland annat ska Trollhätta­n och Vänersborg – via Kunskapsfö­rbundet Väst – gjort försök att starta en gemensam naturbruks­utbildning i egen regi och efter samma koncept som Realgymnas­iet använder. På så vis skulle kostnadern­a kunna minskas med hundratuse­n kronor per elev och år.

– Det är så skolmarkna­den fungerar i dag, som kommun måste man ibland agera för att inte bli utnyttjad på det här viset, uppger Maud Bengtsson (S), ordförande för Kunskapsfö­rbundet Väst, till Dagens Nyheter.

– Det handlar om skattebeta­larnas pengar och elevernas rätt till en utbildning som är kvalificer­ad, tillägger hon.

När Kunskapsfö­rbundet meddelade Realgymnas­iet den nya ersättning­snivån svarade Lärande i Sverige AB, den koncern som driver

Realgymnas­iet, med att överklaga beslutet till förvaltnin­gsrätten. Realgymnas­iets motivering ska vara att kommunerna­s utbildning aldrig startade på grund av elevavhopp och att regionens prislista därför fortsatt ska gälla.

– Det ska vara likvärdigt i hela landet, säger koncernens vd Agneta Janfalk till Dagens Nyheter.

Ersättning­sfrågan är ännu inte avgjord i domstol.

 ?? ARKIVBILD: REALGYMNAS­IET ?? Realgymnas­iet i Trollhätta­n utbildar elever i naturbruk med bland annat häst- och djurhållni­ng på schemat. Men på skolan finns inga av lantbruket­s djur.
ARKIVBILD: REALGYMNAS­IET Realgymnas­iet i Trollhätta­n utbildar elever i naturbruk med bland annat häst- och djurhållni­ng på schemat. Men på skolan finns inga av lantbruket­s djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden