Ttela

Museets nya utställnin­g invigdes med medeltidsf­est i Lödöse

- Lina Dahlberg lina.dahlberg@ttela.se

I helgen firades medeltiden med en ny utställnin­g på Lödöse museum. Besökarna kunde roa sig med gyckelspel, sång och marknad. – Lödöse var en av Sveriges största och viktigaste städer under medeltiden, säger Anton Lazarides, arkeolog på museet.

På Lödöse museum invigdes på lördagen två utställnin­gar – ”Edeskogs gamla kyrka” och ”Medeltida liv” med visningar för båda utställnin­garna. Utanför museet finns en medeltidsi­nspirerad örtagård som även den visades upp för besökarna.

I samband med invigninge­n anordnade Ljudaborg kulturföre­ning medeltidss­tämning med gyckel, sång och medeltida marknad.

På programmet fanns olika aktivitete­r såsom bågskytte och möjlighete­n att bygga ett eget bihotell i örtagården.

Ljudaborg kulturföre­ning stod för dagens medeltidsm­arknad och underhålln­ing. Marknaden erbjöd allt från medeltidsi­nspirerade smycken, läderhantv­erk, ullhantver­k och även en smed fanns på plats för att sälja bland annat vinöppnare, krokar och nyckelring­ar.

– Vi har fått med lite av allting fast det är en lite mindre marknad i dag. Jag tycker det är väldigt mysigt och det är underbart att vi har strålande väder, säger vice ordförande Maria Hjelm.

Familjen Lundqvist hade en avkoppland­e picknick bredvid marknaden. Alexander och Olga Lundqvist hade kommit för att lyssna på medeltidsm­usik, men däremot hade barnen andra prioriteri­ngar.

– Det viktigaste i dag är att testa bågskytte och prova ölkorv, säger Vasse Lundqvist.

Anton Lazarides, arkeolog på Lödöse museum, var en av personerna bakom invigninge­n och fanns på plats för att svara på besökarnas frågor om medeltiden.

– Lödöse är väldigt speciellt, just eftersom det är en gammal medeltidss­tad och Göteborgs allra äldsta föregångar­e. Lödöse var en av Sveriges

största och viktigaste städer under medeltiden, och här på Lödöse museum ställer vi ut många fina arkeologis­ka fynd som vi har gjort.

 ?? BILDER: LINA DAHLBERG ?? På Lödöse museum invigdes på lördagen två utställnin­gar – ”Edeskogs gamla kyrka” och ”Medeltida liv”.
BILDER: LINA DAHLBERG På Lödöse museum invigdes på lördagen två utställnin­gar – ”Edeskogs gamla kyrka” och ”Medeltida liv”.
 ?? ?? Alexander Lundqvist och Olga Lundqvist har picknick med barnen Vasse Lundqvist och Rosava Lundqvist.
Alexander Lundqvist och Olga Lundqvist har picknick med barnen Vasse Lundqvist och Rosava Lundqvist.
 ?? ?? Ordförande Ingvar Henriksson och dottern Maria Hjelm som är vice ordförande i Ljudaborg kulturföre­ning.
Ordförande Ingvar Henriksson och dottern Maria Hjelm som är vice ordförande i Ljudaborg kulturföre­ning.
 ?? ?? Anton Lazarides, arkeolog på Lödöse museum.
Anton Lazarides, arkeolog på Lödöse museum.
 ?? ?? Medeltidsf­est bland barnen.
Medeltidsf­est bland barnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden