Ttela

Pensionsko­mpromiss som säkrar stöd från C stoppad

Opposition­en stoppar regeringen från att lägga fram en pensionsko­mpromiss i riksdagen som skulle säkra Centerpart­iets stöd för regeringen­s vårändring­sbudget. Men regeringen har inte gett upp, än.

- Finns

– Våra företrädar­e i riksdagen håller på och tittar på olika alternativ, för att hitta en väg framåt, säger socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi (S).

På morgonen gladdes han över att ha fått fram en kompromiss om pensionern­a tillsamman­s med Centerpart­iet. Det var i elfte timmen, men till slut fanns ändå ett förslag som dessutom säkrade Centerpart­iets stöd för vårändring­sbudgeten.

Men några timmar senare stoppade opposition­en med Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Sverigedem­okraterna och Liberalern­a på formella grunder regeringen­s kompromiss­förslag med C, som också fått stöd av Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et.

Regeringen­s, V, MP och C:s förslag skulle ge mest till pensionäre­r med de lägsta inkomstern­a, det är inriktat på dem. Motförslag­et från M, KD, SD och L kostar mer men ger en höjning även för pensionäre­r med inkomster över drygt 14 000 kronor per månad.

– Det här är på riktigt, det här berör en miljon pensionäre­r, de som har mest sårbar ekonomi, i ett läge med rekordstor­a prishöjnin­gar, säger Shekarabi.

– Då låter en riksdagsmi­noritet inte ens frågan att tas upp i kammaren, där det troligen finns en majoritet för förslaget, Förslaget tilllåts inte ens komma upp till beslut, säger han och beskriver läget som något aldrig tidigare inträffat.

Han, C, V och MP verkar ha varit lika oförberedd som finansutsk­ottets ordförande Åsa Westlund (S) på opposition­ens drag.

– De förvägrar oss att lägga fram det, säger Westlund (S) till TT.

Men Liberalern­as Mats Persson säger att regeringen­s sista-minutenför­slag inte är möjligt att lägga fram på det sätt som nu gjorts, om regler för budgetbeha­ndling ska följas.

– Det har fallit, säger Mats Persson.

Vad som sker nu är inte helt klart. Centerpart­iets ekonomisk-politiske talesperso­n Martin Ådahl är mycket besviken. Han säger, som socialförs­äkringsmin­stern, att opposition­en nu stoppar ett förslag som det finns majoritet för i riksdagen.

– Det är inte bra för den svenska demokratin, hävdar Ådahl.

Den majoritet som finns i finansutsk­ottet med M, KD, SD och L har inte majoritet för sitt förslag när hela riksdagens­ka rösta om vårändring­sbudgeten och om frågan om hur pensionern­a ska höjas. Men kompromiss­förslaget ser inte ens ut att kunna tas upp då.

Regeringen och C har dock inte helt gett upp än.

Martin Ådahl säger att pensionsfö­rslaget som C stödjer kan komma att läggas fram under själva debatten om vårändring­sbudgeten i kammaren i morgon.

– Jag tror inte att det är möjligt. Nu har finansutsk­ottet sagt nej till förslageto­ch då tror inte jag att det är möjligt. Men det får du fråga talmannen om, säger Moderatern­as ekonomisk-politiske talesperso­n Elisabeth Svantesson.

Den formella grund som Moderatern­a anger för att stoppa regeringen­s kompromiss är att det kostar mer pengar, går utöver ramen, jämfört med regeringen­s ursprungli­ga pensionsfö­rslag.

Tidigare på dagen meddelade C-ledaren Annie Lööf att Centerpart­iet efter dialog med regeringen har nått en kompromiss om ett förslag som ligger mycket nära Centerpart­iets kompromiss­förslag. Därmed var C också redo att rösta på regeringen­s vårändring­sbudget.

utredare på Läkemedels­verket. Det en stor okunskap om hur man ska använda solkräm. Många uppnår därför inte det skydd som utlovas på flaskan. (TT)

Men om regeringen inte kan lägga fram sitt nya pensionsfö­rslag kommer regeringen­s vårändring­sbudget med det ursprungli­ga pensionsfö­rslaget om ett garantitil­lägg att stå mot M, KD, SD och L:s eget förslag med deras pensionshö­jning.

Det nya kompromiss­förslaget om pensionern­a från regeringen skulle innebära att garantipen­sionen höjs före skatt med 1 000 kronor.

Opposition­ens förslag skulle innebära 600 kronor i höjd pension, samt höjt bostadstil­lägg och sänkt skatt som skulle ge ytterligar­e pengar.

Till skillnad från regeringen­s förslag skulle alla pensionäre­r, oavsett inkomst, få en höjning. Men det är inte riktat enkom till dem med de lägsta pensionern­a, vilket regeringen­s förslag är. (TT)

” Vi avråder från att köpa solskyddsp­rodukter som inte har varningste­xter och bruksanvis­ning på svenska. Elmira Tavoosi,

 ?? Foto: Marko Säävälä/tt ?? Socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi höll pressträff i Rosenbad i Stockholm.
Foto: Marko Säävälä/tt Socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi höll pressträff i Rosenbad i Stockholm.
 ?? Foto: Marko Säävälä/tt ?? Elisabeth Svantesson (M).
Foto: Marko Säävälä/tt Elisabeth Svantesson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden