Ttela

Nu kommer Nordirland­slagen som utmanar EU

Freden på Nordirland är viktigare än handelsfrå­gan med EU. Det är den brittiska regeringen­s förklaring till ett lagförslag, och som i förlängnin­gen kan utlösa handelskri­g.

- Svag

Grälet mellan London och Bryssel om det så kallade Nordirland­sprotokoll­et har pågått i princip ända sedan Storbritan­nien formellt lämnade EU den 31 januari 2020.

Tvistefråg­an är vilka handelsreg­ler som ska gälla mellan Storbritan­nien och Nordirland, som ju båda ingår i Förenade kungadömet (United Kingdom), respektive mellan Nordirland och republiken Irland.

Nordirland­sprotokoll­et styr detta, men regeringen i London och de Londonvänl­iga unionister­na i Nordirland anser att protokolle­ts handelsreg­ler inte fungerar. Unionister­na har länge krävt en ändring för att sätta sig i den samlingsre­gering som enligt 1990-talets fredsavtal ska styra Nordirland.

Freden är viktigare än protokolle­t, förklarade Nordirland­sministern Brandon Lewis enligt medier i helgen.

– Det rätta att göra är att reparera detta.

Och det lovar nu regeringen i London att göra – helst i samklang med EU, men annars på egen hand.

Ett lagförslag som nu lagts fram ska börja gälla om kompromiss­amtalen med EU misslyckas. Lagen skulle alltså köra över utträdesav­talet med EU, vilket utlöser ilska i Bryssel.

Nordirland­sprotokoll­et stadgar att handeln mellan Storbritan­nien och Nordirland kontroller­as, så att varor inte kan flöda fritt in i och ut ur EU via gränsen Nordirland-irland. Om Storbritan­nien börjar strunta i protokolle­t hotar i värsta fall handelskri­g med EU.

”Vi förblir öppna för förhandlin­gar med EU, men kan inte vänta med att fixa de problem som nordirländ­arna ställs inför”, skriver den brittiske utrikesmin­istern Liz Truss på Twitter efter att under morgonen ha diskuterat saken med sin irländske kollega Simon Coveney.

Samtidigt anklagas den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson för att drivas av inrikespol­itisk makthunger. Han antas gynnas av att visa upp en hård linje mot EU. Och det behöver han, efter att nyligen ha vunnit en misstroend­eomröstnin­g ganska knappt.

Behandling­en av lagförslag­et inleddes i går eftermidda­g i underhuset. (TT)

Frankrikek­ännare. Vänsterns valallians Nupes har en ledning efter söndagens parlaments­val i Frankrike. Men även om president Emmanuel Macron skulle vinna har han en svettig mandatperi­od framför sig. (TT)

” Han kommer att få en väldigt medveten och frenetisk opposition, till vänster framförall­t. Tomas Lindbom,

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden