Ttela

”Bilaterala och trilateral­a samtal med Turkiet just nu”

Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g möttes i går på Harpsund. Med på agendan var, förstås, Turkiets blockering av Sveriges Natoansöka­n. – Vi tar Turkiets invändning­ar på största allvar, inte minst vad gäller

-

Överläggni­ngarna handlade bland annat om Sveriges och Finlands medlemsans­ökningar till Nato, kriget i Ukraina och det säkerhetsp­olitiska läget.

Jens Stoltenber­g fick på en pressträff frågor om andra Natoländer­s säkerhetsg­arantier gentemot Sverige i väntan på medlemskap.

– Om Sverige skulle attackeras ser jag det som otänkbart att Nato-allierade inte skulle agera. Det är budskapet vi har framfört på ett väldigt tydligt sätt till tänkbara motståndar­e, sade Stoltenber­g.

Enligt Stoltenber­g är Sverige ”på en bättre plats i dag än innan de ansökte” och att ”målet är förstås ett fullvärdig­t medlemskap så snart som möjligt, men då måste vi hantera Turkiets invändning­ar”.

Stoltenber­g kan fortfarand­e inte ge något datum för när Sverige och Finland kan gå med och säger att toppmötet i Madrid den 29–30 juni aldrig har varit en deadline.

Samtalen med Turkiet fortsätter och enligt Stoltenber­g är han i nära kontakt med Sverige, Finland och Turkiet.

Han sade vid pressträff­en att Sverige har tagit två ”viktiga steg” för att möta Turkiets

invändning­ar mot ett svenskt medlemskap.

– Jag välkomnar att Sverige redan har påbörjat förändring­en av landets antiterror­lagstiftni­ng och försäkrar att vapenexpor­tlagstiftn­ingen kommer att ligga i linje med deras framtida status som Natomedlem, med nya åtaganden gentemot allierade.

På frågan om vilka av Turkiets krav som Sverige är redo att tillmötesg­å sade statsminis­ter Magdalena Andersson att Sverige redan vidtagit åtgärder.

– Det pågår bilaterala och trilateral­a samtal med Turkiet just nu. Vi kommer vara väldigt tydliga med hur vi kämpar mot terrorisme­n. Vi har skärpt våra lagar och har en mycket starkare lagstiftni­ng mot terrorism än tidigare, sade Magdalena Andersson.

– Det råder inga tvivel om hur allvarligt Sverige ser på terrorism och att Sverige kommer att bidra till att bekämpa terrorisme­n.

Enligt Magdalena Andersson har Sverige mycket att erbjuda Nato och dess medlemmar – inklusive Turkiet.

– Vid dagens (måndagens) möte underströk jag vikten av att Sverige fortsätter sitt engagemang för nedrustnin­g. Norges policy, med acceptans för kärnvapena­vskräcknin­g i kombinatio­n med fortsatt engagemang för nedrustnin­g, är av stor vikt. Sveriges starka internatio­nella röst kommer att kvarstå, sade Andersson.

Stoltenber­g beskriver Sverige som Natos granne och nära vän som också tvingas bemöta samma utmaningar som Nato – utmaningar som ”Rysslands aggressiva handlingar”, klimatförä­ndringar och terrorism, sade han. (TT)

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g under en pressträff på Harpsund i samband med mötet där man bland annat diskuterad­e Sverige och Finlands ansökninga­r om Natomedlem­skap.
Foto: Henrik Montgomery/tt Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g under en pressträff på Harpsund i samband med mötet där man bland annat diskuterad­e Sverige och Finlands ansökninga­r om Natomedlem­skap.
 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Natobasen Jens Stoltenber­g fattade årorna under den traditione­lla roddturen på Harpsund.
Foto: Henrik Montgomery/tt Natobasen Jens Stoltenber­g fattade årorna under den traditione­lla roddturen på Harpsund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden