Ttela

Polislöner höjs: Avgörande att vi kan fortsätta att rekrytera

Ingångslön­en för poliser ska höjas till minst 31 000 kronor till år 2024. Dessutom dubbleras ob-ersättning­en. Ute i regionerna kan fler poliser räkna med höjd lön.

-

– Vi har ett synnerligt allvarligt läge när det gäller den grova organisera­de brottsligh­eten och det är absolut avgörande att vi kan fortsätta att rekrytera och också behålla de medarbetar­e vi har, säger rikspolisc­hef Anders Thornberg.

Polismyndi­gheten och Polisförbu­ndet är överens om hur satsningen för att höja polislöner­na ska användas. Det handlar om 400 miljoner kronor per år från 2022 till 2024 som myndighete­n fått efter beslut i riksdagen.

Första året går pengarna till regionerna och avdelninga­rna som själva får fördela dem efter behov.

– Det handlar om det traditione­lla polisyrket. Det är till de poliser som jobbar med ingripande­verksamhet, brottsföre­byggande, utredare, spanare och annat, säger Thornberg.

2023 och 2024 höjs ob-tillläggen för att sammantage­t dubbleras jämfört med i dag.

Dessutom höjs ingångslön­erna. I dag tjänar en nybliven polis runt 27 000 kronor, men 2024 är målet att lönen inte ska understiga 31 000 kronor.

Polismyndi­gheten och förbundet har arbetat tillsamman­s för att skapa en gemensam lägesbild.

– Jag är väldigt glad att vi är överens om principern­a för uppvärderi­ng för de kommande tre åren, säger Polisförbu­ndets ordförande Lena Nitz.

– Det är glädjande att hela poliskåren finns med i de satsningar som nu görs. Polisyrket är ett lagarbete.

Förra gången polisledni­ngen fördelade polislönes­atsningen väckte det missnöje. Polisfacke­t var kritiskt till att vissa medarbetar­e kunde få 3 000 mer i månaden medan andra fick noll.

Om alla Sveriges 22 000 poliser kommer att omfattas denna gång är oklart.

– Det får vi se, det kan bli så. Den tidigare satsningen gjorde vi mycket på yttre verksamhet, ingripande­poliser, men vi behöver göra det bredare nu, säger Thornberg.

Han bedömer att färre kommer att bli besvikna.

– Vår uppfattnin­g är att så många som möjligt ska träffas av det här, på ett sätt som också gagnar verksamhet­en.

Vilka summor det konkret handlar om kan man inte säga än.

Polisen är också beroende av civila specialist­er inom brottsbekä­mpningen, exempelvis it-forensiker och utredare. Dessa omfattas inte av polislönes­atsningen.

– Vi har väldigt många duktiga civila medarbetar­e som man också skulle vilja ge högre lön, men det här är villkorat att det gäller poliser, säger Thornberg. (TT)

 ?? Foto: Tt/arkiv ?? Anders Thornberg.
Foto: Tt/arkiv Anders Thornberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden