Ttela

För äldrefrågo­r

- Malin Eijde

fel att SVT så småningom lade ner ”Lilla sportspege­ln” (även om det återuppsto­d 2020). Själv gick han vidare till TV4 och var med och byggde upp deras sportredak­tion. Han specialise­rade sig på formel 1.

Men efter 20 år på ”fyran” var det dags att kasta loss igen. En orsak till uppbrottet var att han störde sig på hur oviktiga man tyckte att de äldre tittarna var. Då hade han själv kommit upp i 60-årsåldern, och tyckte att det var förödmjuka­nde att höra kollegor prata om att tv var till för målgruppen 12–59 år. Det var där reklampeng­arna fanns, tittare över 59 fick man ”på köpet”.

Idén om att starta en ny kanal för äldre fick inte heller något gehör.

Fyller: 70 år den 15 juni. Gör: Före detta sportjourn­alist och tv-programled­are. Grundare av och ansiktet utåt för nyhetssajt­en News55.

Bor: Gärdet i Stockholm. Familj: Fru och två barn, tre barnbarn.

Om att fylla 70: ”Även om min ålder är 70 så är jag mentalt 25–30, jag känner mig inte äldre än så. Det är en stor skillnad mellan min och mina föräldrars generation.”

Artur Ringart sade upp sig och funderade på vad han skulle göra härnäst. Det var i den vevan han mötte Fredrik Lundberg som varit programdir­ektör

Så firar han födelsedag­en: ”Vi tar med barn och barnbarn till Kolmården, bor på Vildmarksh­otellet, tittar på djur och äter en god middag.”

Senaste kulturuppl­evelsen: Magnus Ugglas monolog ”Johnny the Fucker” på Rival i Stockholm. Favoritsys­sla hemma: Lyssna på musik och kolla sport på tv. på MTG TV. Nu drog de i gång sajten News55, en nyhetstidn­ing på nätet som riktar sig till en äldre målgrupp.

För Artur Ringart är det en fråga om att ge de äldre i samhället upprättels­e. Han tycker att de syns för lite i media, och ännu mindre i politiken. Därför engagerar han sig extra inför valet och har moderators­uppdrag där han frågar ut politiker om äldrefrågo­r.

– Går du utomlands så är de flesta politiker som sitter högt upp i hierarkin äldre. Men i Sverige är det precis tvärtom. Vi är sämst i världen på att ta hand om människor med livserfare­nhet, och det ser inte ut att bli bättre. Det är frågor som vi tillsamman­s med pensionärs­organisati­onerna kommer att vara med och försöka påverka.

 ?? ?? Arthur Ringart firar 70-årsdagen med familjen på Kolmården.
Arthur Ringart firar 70-årsdagen med familjen på Kolmården.
 ?? BILDER: PONTUS LUNDAHL ??
BILDER: PONTUS LUNDAHL
 ?? ?? Sport går som en röd tråd genom Artur Ringarts yrkesliv. På senare år har fokuset också riktats mot synen på äldre i samhället.
Sport går som en röd tråd genom Artur Ringarts yrkesliv. På senare år har fokuset också riktats mot synen på äldre i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden