Ttela

Efter Nations League-missarna – nya svenska Europachan­ser

Nations League-samlingen blev en besvikelse för fotbollsla­ndslaget. Snart får fyra svenska klubblag chansen att mäta sig mot europeiskt motstånd. Här är förutsättn­ingar inför cupspelet på herrsidan.

- Tim Dahlbacka

På tisdag börjar Malmö FF:S Europaäven­tyr när lagen till den första kvalomgång­en till Champions League ska dras ur urnorna. Lottningen sker vid lunchtid i Nyon i Schweiz.

I den första omgången är MFF seedat, liksom bland annat HJK från Helsingfor­s och norska Bodø/ Glimt. Bland de oseedade lagen, som MFF kan få möta, sticker polska Lech Poznan med svenskduon Jesper Karlström och Mikael Ishak ut. Vinst där och kvalomgång två väntar. Förlust och MFF går in den andra kvalomgång­en till Europa Conference League, den tredje största europeiska turneringe­n.

Skulle Malmö gå vidare till andra kvalomgång­en i CL är man seedade även där, tack vare Uefas rankning, den så kallade koefficien­ten. Skåningarn­a slipper därmed storheter som Dinamo Zagreb (Kroatien), Olympiakos (Grekland) och Viktoria Plzen (Tjeckien). Blir det uttåg väntar kvalomgång tre i Europa League, kontinente­ns näst största turnering. Den turneringe­n lottas senare i sommar.

De ryska ligalagen är alltjämt avstängda från europeisk fotboll – vilket gynnar MFF. Skulle Malmö ta sig till den tredje kvalomgång­en blir laget seedat då de ryska lagens direktplat­ser i stället tas av Sjachtar Donetsk och Celtic som annars hade varit seedade. Oavsett hur det

Champions League

Malmö FF går in i den första kvalomgång­en. MFF har kvalificer­at sig i egenskap av ligamästar­e och är seedat till samtliga kvalomgång­ar fram till playoffet. Åker man ut finns chans till vidare spel i Europa League och Europa Conference League.

Malmö är det enda lag från Sverige som kvalat in till Cl-gruppspel under 2010-talet. En bedrift man lyckats med tre gånger: säsongen 2014–2015, 2015–2016 samt 2021–2022.

Europa League och Europa Conference League

AIK, Djurgården och Elfsborg går in i den andra kvalomgång­en till Europa Conference League. De svenska lagen är oseedade och är kvalificer­ade genom fjolårets ligapositi­on.

Då Malmö även vann finalen i svenska cupen mot Hammarby fick Elfsborg den sista biljetten då MFF ska kvala till Champions League. Den sista Ecl-platsen går annars till cupmästare­n. Utöver Malmö – som nått gruppspel och slutspel två gånger, säsongen 2018–2019 och 2019– 2020 – har endast Östersunds FK nått Europa Leagues gruppspel. Säsongen 2017–2018 gjorde jämtlännin­garna succé innan det tog stopp mot Arsenal i den första går för MFF i den tredje omgången väntar playoff.

Vid vinst väntar playoff om att ta sig in i Champions Leagues gruppspel, slutspelso­mgången. Europa Conference League gjorde debut i fjol och då tog sig inget svenskt lag till gruppspele­t. Närmast var Hammarby som föll mot Basel på straffar i playoffrun­dan. Elfsborg tog sig lika långt men föll klart mot blivande finalisten Feyenoord.

Matchdagar i Europakval­et Då spelas Champions League-kvalet

Svenskt lag: Malmö FF Förkval: 21/6 och 24/6

Första kvalomgång­en:

12-13/7

Andra kvalomgång­en: 19-20/7 och 26-27/7

Tredje kvalomgång­en: 2-3/8 och 9/8

Playoff till gruppspele­t: 16-17/8 och 23-24/8

Gruppspele­t inleds: 6-7/9

5-6/7 och Då spelas Europa Conference League-kvalet

Svenska lag: AIK, Djurgården, Elfsborg och eventuellt Malmö FF Andra kvalomgång­en: 21/7 och 28/7

Tredje kvalomgång­en: 4/8 och 11/8

Playoff till gruppspel: 18/8 och 25/8

Gruppspele­t inleds: 8/9 vid förlust en match om att ta sig in i Europa League. Totalt går tolv lag in i playoffspe­let, som ska avgöras i slutet på augusti. Likt de andra kvalomgång­arna är det dubbelmöte­n som gäller där vinnaren alltså är klar för Champions Leagues gruppspel.

Kvalspelet till Europa League är inte fullt lika mastigt som det till storebrors­turneringe­n. Lag som redan är klara för playoff är Gent (Belgien), Austria Wien (Österrike), Hearts (Skottland), Dnipro-1 (Ukraina), Sivasspor (Turkiet), Silkeborg (Danmark) och Omonia (Cypern). I gruppspele­t väntar storlag som Arsenal, Manchester United, Lazio, Roma och Alexander Isaks Real Sociedad.

Kvalet till Europa Conference League är desto maffigare. Sammanlagt är det 181 lag som kommer att slåss om 32 gruppspels­platser. Det är först i den andra omgången som det blir riktigt intressant ur svenskt perspektiv.

Den omgången lottas på onsdag. Då går AIK, Djurgården och Elfsborg in i turneringe­n. Eventuellt även Malmö om Cl-kvalet går dåligt. De tre svenska lagen är oseedade och kan få möta seedade lag som AZ Alkmaar, Basel och Slavia Prag. Skulle man krångla sig vidare väntar en tredje kvalomgång där man får sällskap av misslyckad­e Cl-kvalare.

Vid seger även där stundar ett playoffspe­l om en plats i Conference Leagues gruppspel. I playoffet väntar motstånd i form av fler utslagna Champions League-lag samt fem på förhand bestämda storlag i form av West Ham, Villarreal, Fiorentina, Köln och Nice. Förlust i någon av kvalomgång­arna och livlinorna är slut och Europaäven­tyret över.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS BJURÖ ?? Malmö FF är ett av de svenska lagen som hoppas kunna nå framgångar i det internatio­nella cupspelet i år.
ARKIVBILD: ANDERS BJURÖ Malmö FF är ett av de svenska lagen som hoppas kunna nå framgångar i det internatio­nella cupspelet i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden