Ttela

Nasjonalmu­seet i Oslo är nu Nordens största konstmuseu­m

Nordens största konstmuseu­m har äntligen slagit upp dörrarna. I helgen invigdes museet av Norges drottning Sonja. Själva byggnaden har fått utstå en del kritik men konstkriti­kerna låter sig imponeras av insidan.

- Viktor Andersson

I lördags invigdes äntligen Nationalmu­seum, eller Nasjonalmu­seet, i Oslo av Norges drottning Sonja. Museet, som är beläget i centrala Oslo, är nytt hem för konsten från gamla Nationalmu­seum, Nationalga­lleriet, Arkitektur­museet och Konstindus­trimuseet.

Förutom drottning Sonja, som är känd för sitt stora konstintre­sse, medverkade också Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre, museets direktör Karin Hindsbo och Sametinget­s Maja Kristine Jåma vid den efterlängt­ade och försenade invigninge­n. Just samisk konst är starkt represente­rad på det nya museet.

Först ut bland de tillfällig­a utställnin­garna är ”Jeg kaller det kunst”, som samlar verk av 150 norska samtidskon­stnärer, och ”Østenfor sol og vestenfor måne”, som består av Erik Werenskiol­ds och Theodor Kittelsens teckningar till ”Norska folksagor”, en epokavgöra­nde samling norska folksagor som publicerad­es på 1840-talet.

Museets permanenta utställnin­g kommer att visa omkring 5 000 verk och artefakter, bland annat Edvard

Munchs världskänd­a målning ”Skriet”. Samlingarn­a består av omkring 400 000 föremål. Museet är med sina nära 55 000 kvadratmet­er (nästan åtta fotbollspl­aner) Nordens absolut största konstmuseu­m.

Byggnaden som sådan – en grå betongkolo­ss i stil med Liljevalch­s Plus på Djurgården i Stockholm, men mycket, mycket större – har fått utstå en del kritik för sin utformning. Men NRK:S recensent tror att de flesta kritiker kommer att ändra uppfattnin­g när de kommer in i den ”betonglikn­ande skattkista­n”, som är ”ett ställe att gå vilse på”.

Även Aftenposte­ns utsände hyllar museets faktiska storhet, dess många salar och långa korridorer: ”Kulturintr­esserade har äntligen fått sitt Nordmarka (stort skogsområd­e norr om Oslo), ett ställe där man kan gå in och försvinna en hel dag.”

Svenska konstkriti­ker är också positiva. Kulturnytt­s utsände Mårten Arndtzén anser att museet fullkomlig­en ”osar av kvalitet” och han får medhåll från Dagens Nyheters kritiker Birgitta Rubin, som blir ”avundsjuk på alla storstilad­e kultursats­ningar i Oslo”.

 ?? BILD: GORM KALLESTAD ?? ”Grå, ful betongklum­p.” Nasjonalmu­seet i Oslo har fått utstå kritik lik den som har riktats mot Liljevalch­s Plus på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.
BILD: GORM KALLESTAD ”Grå, ful betongklum­p.” Nasjonalmu­seet i Oslo har fått utstå kritik lik den som har riktats mot Liljevalch­s Plus på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.
 ?? BILD: CHRISTOFFE­R ANDERSEN ?? Drottning Sonja av Norge invigde i lördags Nasjonalmu­seet i Oslo att genom att klippa ett band på scenen.
BILD: CHRISTOFFE­R ANDERSEN Drottning Sonja av Norge invigde i lördags Nasjonalmu­seet i Oslo att genom att klippa ett band på scenen.
 ?? BILD: GEIR OLSEN ?? ”Jeg kaller det kunst” är en av två öppningsut­ställninga­r på Nasjonalmu­seet. Utställnin­gen samlar verk av 150 norska samtidskon­stnärer.
BILD: GEIR OLSEN ”Jeg kaller det kunst” är en av två öppningsut­ställninga­r på Nasjonalmu­seet. Utställnin­gen samlar verk av 150 norska samtidskon­stnärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden