Ttela

Fakta: Elon Musk

-

50-årige Elon Musk är en entreprenö­r och miljardär som bland annat grundat Spacex och äger Tesla. Nyligen uppmärksam­mades han för sitt Twitter-köp. Han har stora visioner och har sagt att han planerar att skicka en miljon människor till Mars innan 2050. Planen är att den första människan ska landa där redan år 2029. (FAA) och organisati­onen hoppas att rapporten ska komma fram till att Space X har en signifikan­t påverkan på miljön, något som i förlängnin­gen skulle kunna stoppa Elon Musks planer.

– Det byggs och jobbas dygnet runt alla dagar i veckan, och området är upplyst med starka strålkasta­re. Både oljudet och ljuset stör fåglarna. En hel del fåglar kommer hit från Alaska för att övervintra, säger Bill Berg från organisati­onen.

Han är inte glad över Space X intågande, och jämför rymdbolage­ts fans med Trump-anhängare.

– De säger att det är bara några fåglar, att Elon Musk ska rädda mänsklighe­ten. Men allt kommer med ett pris, säger Bill Berg.

Stefanie Bilodeau är fältbiolog och gör regelbundn­a besök i Boca Chica-området. Ett av orosmoment­en är fågelarten rörpipare.

– Antalet bon som vi hittat har minskat, förra året hittade vi ett enda bo. Så det är en stor skillnad, som korrelerar med att Spacex har ökat sin aktivitet.

Konsekvens­en är att fåglarna tvingas att förflyttas till andra områden som inte är lika fördelakti­ga för dem som Boca Chica har varit, säger hon.

Om några veckor förväntas rapporten från FAA komma, och dess innehåll kan få konsekvens­er för vilken typ av verksamhet Space X kommer att kunna bedriva i framtiden.

GP har sökt Brownsvill­es borgmästar­e samt Space X för en kommentar, utan resultat.

Bild: Text:

 ?? ??
 ?? ?? Pontus Höök Adrianna Pavlica
Pontus Höök Adrianna Pavlica

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden