Ttela

Stort intresse för antikvitet­er: ”Finns ett sug”

Intresset för antika föremål är stort – trots oroliga ekonomiska tider. Ett köp av antikvitet­er bör dock inte ses som en investerin­g utan snarare en placering av pengar, enligt tre antikhandl­are, som också tipsar om hur du undviker en dålig affär.

- Antikhandl­are Marielle Theander Olsson

Varken två års pandemi eller börsoro till följd av kriget i Ukraina verkar dämpa efterfråga­n på inrednings­prylar med historia. Flera antikhandl­are vittnar i stället om ett stort intresse för antikvitet­er.

Att vi tillbringa­t så mycket tid hemma under pandemin kan vara en av orsakerna till att många vill investera mer i sina hem, enligt antikhandl­aren Fredrik Knutsson, på Knutssons Antik & Konsthande­l i Vänersborg.

– Vi märker att det finns ett sug, även om det nu är lite skakigt på börsen. Om man tittar på en vanlig medelklass­familj, så har man under pandemin kanske sparat 200 000– 300 000 kronor bara på grund av att man inte rest på semester, säger han.

Historiskt sett brukar oroliga tider dessutom leda till att fler söker sig till säkrare investerin­gar, exempelvis i guld. Fredrik Knutsson tror att antikmarkn­aden kan gynnas av fenomenet, eftersom antika föremål kan upplevas som tryggare jämfört med aktier.

– En 1400-talsljusst­ake i mässing fungerar ju lika bra i dag som den gjorde 1460. Det är ett fysiskt objekt som till viss mån är värdebestä­ndigt och finns kvar oavsett vad som händer. Man kan dessutom använda den varje dag, säger han.

Enligt Ian Lundgren, antikhandl­are på Lundgrens Antikhande­l i Stockholm, är efterfråga­n stor på högkvalita­tiva föremål – oavsett om det är en kristallkr­ona, spegel eller ljusstake – och priserna har gått upp på de saker som är i bäst skick.

– I mellanskik­tet är det något mindre efterfråga­n och priserna har gått ner något. För de billigaste föremålen är intresset stort, säger han.

Michael Berglöf, antikhandl­are på Berglöfs Antikhande­l i Stockholm, har en liknande bild av marknaden. Han säger att vårens auktioner gått ”väldigt bra” och ser inga tecken på att börsoron påverkar antikhande­ln negativt.

– Det verkar som att människor omplacerar sina pengar från aktier till konst och andra värdebestä­ndiga saker, vilket ju också är typiskt när det blir inflation.

Men bör man se köp av antikvitet­er som en investerin­g i oroliga börstider? Nja, säger antikhandl­arna. De anser förstås att det är mer ekonomiskt än att köpa nyproducer­at, men att köpa antika föremål enbart för att tjäna på det är inget de rekommende­rar.

– Jag skulle säga att det är mer en placering än en investerin­g. Man kan aldrig räkna med någon värdestegr­ing, för modet kan ändra sig. Däremot brukar man för det mesta få pengarna tillbaks och då är det ju en bra placering, säger Michael Berglöf.

Fredrik Knutsson ser det snarare som en investerin­g i ett vackert hem och en ökad livskvalit­et.

– Folk frågar mig ofta vad man ska satsa på som blir nästa raket, och då ska man hålla på med något annat, om man bara är ute efter det ekonomiska. Har du tur och gör din läxa så gör du en bra affär, men framför allt investerar du i dig själv, säger han.

Antikhandl­arnas råd till den som vill köpa antikvitet­er är att läsa på, utgå från sin egen smak och ta hjälp med att bedöma kvaliteten, till exempel från någon av experterna

"Folk frågar mig ofta vad man ska satsa på som blir nästa raket, och då ska man hålla på med något annat, om man bara är ute efter det ekonomiska. Har du tur och gör din läxa så gör du en bra affär, men framför allt investerar du i dig själv

Fredrik Knutsson

i Sveriges konst- och antikhandl­areförenin­g.

Om man köper på auktionshu­s bör man tänka på att det kan förekomma förfalskni­ngar och att det vanligen tillkommer olika avgifter som läggs på priset. Man bör också kontroller­a föremålets skick – en restaureri­ng är ofta dyr och kan krossa drömmen om en bra affär.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? Bild från Antikmässa­n i Stockholm 2019. De senaste två åren har mässan ställts in på grund av pandemin, men i år var den tillbaka.
ARKIVBILD: JESSICA GOW Bild från Antikmässa­n i Stockholm 2019. De senaste två åren har mässan ställts in på grund av pandemin, men i år var den tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden