Ttela

Joakim Broman: Den röriga måndagen kan lära oss något

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n Joakim Broman joakim.broman@lnb.se

Regeringen och Centerpart­iet är överens om en kompromiss om pensionern­a. Det beskedet kom på måndagsmor­gonen (13/6). Frågan har varit aktuell sedan en tid tillbaka, då regeringen­s uppgörelse med Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et ställts mot ett gemensamt förslag från Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Liberalern­a och Sverigedem­okraterna.

Centerpart­iet har försökt agera medlare. Genom att få med sig S på ett nytt jobbskatte­avdrag och genom att införa den ”gaspedal” för pensionssy­stemet som Liberalern­a föreslagit hoppades man få till uppgörelse i riksdagens pensionsgr­upp, där alla utom V, SD och MP ingår.

Det gick inget vidare. De borgerliga partierna och SD sade omedelbart nej till förslaget. Därtill menade de fyra opposition­spartierna med stöd av finansutsk­ottets kansli att ärendet inte fått en riktig beredning. Eftersom M, KD, L och SD tillsamman­s har majoritet i finansutsk­ottet föll förslaget redan där.

Regeringen vill ändå att förslaget ska ingå i vårbudgete­n, och ska därför försöka ta upp det i direkt i kammaren. En strid om regelverke­t utbröt, men inte ens om regeringen vinner kan de vara säkra på att få igenom sin budget. För att inte opposition­ens budgetrese­rvation ska vinna omröstning­en krävs dessutom stöd av politiska vilden Amineh Kakabaveh, som bland annat tog chansen förra veckan att ställa krav på Socialdemo­kraterna för att rädda justitiemi­nister Morgan Johansson (S) i misstroend­eomröstnin­gen, något som väckte uppmärksam­het mitt i en känslig Nato-process.

"Idén föll också av samma skäl nu som januariavt­alet föll för ett år sedan

Rörigt? Jo, tack. Och på många sätt en logisk fortsättni­ng på en minst lika stökig mandatperi­od. Centerpart­iets försök att driva fram en blockövers­kridande lösning i pensionsfr­ågan påminde om partiets Januaristr­ategi: genom att utnyttja åsiktsgeme­nskapen med de andra borgerliga partierna försöker man dra Socialdemo­kraterna högerut och politiken in mot mitten.

Men idén föll också av samma skäl nu som januariavt­alet föll för ett år sedan: opposition­ens jobb är inte att bli passivt utnyttjade av en centralt placerad medlare, utan att opponera och erbjuda ett alternativ till regeringen­s politik. Inget parti har råd att bli överspelat och meningslös­t.

När mandatperi­oden summeras är det just detta som är lärdomen. Det som till sist räknas i politiken är förmågan att forma majoritete­r. Det gäller i finansutsk­ottet såväl som i riksdagens kammare.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden