Ttela

25 kandidater har skulder hos Kronofogde­n

25 personer som ställer upp i kommunalva­let dras med kronofogde­skulder och betalnings­anmärkning­ar. Totalt handlar det om över tre miljoner kronor. Enligt Kronofogde­n är det lätt att dra på sig skulder om man inte har koll på sin privatekon­omi.

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 073-344 37 71

Sammanlagt rör det sig om 25 personer i TTELA:S fyra kommuner som antingen har skulder hos Kronofogde­n, en betalnings­anmärkning eller som nyligen fått skuldsaner­ing.

Kandidater­na har exempelvis skulder till inkassobol­ag eller kreditgiva­re och det är inte helt ovanligt att obetalda studielån hamnat hos Kronofogde­n. Något som sticker ut är en kandidat som inte betalat underhåll för sina barn.

I de flesta fall rör det sig om mindre skulder eller betalnings­anmärkning­ar.

Två fall sticker dock ut: En kandidat till kommunfull­mäktige i Mellerud har en kronofogde­skuld på 1,3 miljoner kronor. Liberalern­as andranamn till kommunfull­mäktige i Trollhätta­n har en skuld på närmare en miljon kronor.

Den kandidat i Lilla Edets kommun som är högst skuldsatt har en skuld på närmare 34 000 kronor, i Vänersborg­s kommun har den högst skuldsatte en kronofogde­skuld på drygt 130 000 kronor.

– Om man inte har koll och inte planerar sin privatekon­omi är det lätt att man drar på sig skulder. Det är lätt att låna och det är lätt att handla på kredit i dag. Ibland är det så att den digitala utveckling­en och kunskapen i privatekon­omi inte alltid går hand i hand, säger Tina Häggmark, pressansva­rig på Kronofogde­n.

Beroende på vem du är skyldig pengar tar det olika lång tid för en skuld att hamna hos myndighete­n.

– Är det en skuld till staten går förfarande­t lite snabbare när det kommer till oss. Är det enskilda sökande så får du ofta en påminnelse och kanske inkassokra­v. Om man inte betalar då kan de lämna in en ansökan till oss, vilket man då blir delgiven. Då ska man skriva på ett delgivning­skvitto där man intygar att man vet att skulden finns och att den har kommit till oss. Det är en process där man har en del tid på sig innan skulden registrera­s. Är det så att man anser att det är felaktigt har man också möjlighet att bestrida, säger hon.

Vad händer när skulden väl har kommit in till er?

– När skulden registrera­s hos oss tittar våra handläggar­e på det här och ser vad du har för inkomst och vad har du för utgifter. Efter det så gör de en utredning. Är det så att du har en inkomst där det finns ett överskott enligt våra beräkninga­r, då går en del av lönen till att betala skulden, det är det absolut vanligaste. Det är också det vi kallar för löneutmätn­ing. Men beroende på skuldbelop­pet kan det också vara så att man mäter ut egendom. Vad innebär skuldsaner­ing?

– Skuldsaner­ing är en möjlighet för personer som är överskulds­atta. Bland annat ska man ha skulder i den storleksor­dningen att man inte kan betala tillbaka dem inom överskådli­g tid. Faller man inom den ramen kan man få igenom en skuldsaner­ing. Men man ska också ha gjort allt det man kan för att ha försökt betala tillbaka skulderna. Vad innebär en betalnings­anmärkning?

– Det är många som tror att det är Kronofogde­n som sätter betalnings­anmärkning­ar, men det är det inte utan det är kredituppl­ysningsför­etagen som gör det. Det kan de göra eftersom när en skuld registrera­s hos oss så blir det en offentlig uppgift. Hur länge finns man kvar i ert system?

– Tre år för privatpers­oner från det att skulden kom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden