Ttela

Förundersö­kning om bedrägeri inledd efter avslöjande­t

Särskilda åklagarkam­maren har startat en förundersö­kning om bedrägeri efter Uppdrag granskning­s avslöjande om misstänkt bostadsfus­k i riksdagen, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

- Rebecca Jansson rebecca.jansson@ttela.se

Det var i förra veckan som SVT:S Uppdrag granskning sände ett avsnitt där flera politiker på riksdagsni­vå, bland annat socialdemo­kraten Jörgen Hellman från Brålanda, fått hundratuse­ntals kronor i ersättning från riksdagen för en lägenhet i Stockholm.

Hellman var skriven på en adress som på flera sätt anses obeboelig, skriver DN. Sedan 2015 har han sammanlagt fått 700 000 kronor i bidrag eftersom hans folkbokför­da adress legat mer än fem mil från huvudstade­n.

Efter avslöjande­t har Särskilda åklagarkam­maren startat en förundersö­kning om misstänkt bedrägeri.

– Förundersö­kning är inledd. Bedrägeri är den brottsrubr­icering som ligger närmast. Ett första steg är att ta reda på vad som verkligen hänt, säger chefsåklag­are Per Nichols till DN.

Särskilda åklagarkam­maren är en enhet inom Åklagarmyn­digheten som har hand om misstankar om brott har begåtts av poliser, riksdagsmä­n, åklagare eller andra statliga tjänstemän.

Chefsåklag­aren anser att mängden anmälninga­r och informatio­nen som framkommit i media är tillräckli­g för att starta en förundersö­kning.

Dock vill inte chefsåklag­are Per Nichols namnge någon misstänkt i nuläget. Han vill heller inte yttra sig om hur lång tid utredninge­n kan ta.

I ett skriftligt svar till DN meddelar Jörgen Hellman att han inte har skaffat ersättning som han inte har rätt till. Han inser att avslöjande­t skadar hans förtroende som folkvald samt riskerar att skada partiet.

 ?? BILD: LINDA SMITH ?? Jörgen Hellman (S) lämnade alla sina politiska uppdrag efter förra veckans avslöjande.
BILD: LINDA SMITH Jörgen Hellman (S) lämnade alla sina politiska uppdrag efter förra veckans avslöjande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden