Ttela

Bostadspla­n vid älven avslutas på grund av skredrisk

Det blir inga bostäder i kvarteret Galaxen i Trollhätta­n, mellan Björndalen och Vänersborg­svägen. Nu avslutar kommunen planarbete­t.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Markområde­t nedanför Karlsberg och Björndalen har varit aktuellt för bostäder i över 15 år. Först var det ett bygg- och bostadsbol­ag som planerade för småhus. När det inte blev verklighet tog kommunen över och började arbeta med en detaljplan.

Mellan 150 och 200 bostäder bedömdes få plats i kvarteret, i hus med två respektive sex våningar. Vintern 2016 skickades förslaget ut på samråd.

Nästa vår uppstod ett akut behov av ett gruppboend­e för invånare med socialpsyk­iatriska funktionsn­edsättning­ar. Eidar började utreda en placering i grannkvart­eret Älvdalen, ungefär där Älvdalens livs låg.

Då hörde Statens geoteknisk­a institut av sig, och efterlyste fler undersökni­ngar av geoteknike­n för de två kvarteren. Bland annat skulle undervatte­nsslänter i älven behöva undersökas, för att utreda risken för så kallade bakåtgripa­nde skred.

Under tiden övergav Eidar lokaliseri­ngen för Lss-boendet, som istället hamnade på Lextorp.

Kommunen anlitade en konsult som gjorde fler geoteknisk­a utredninga­r. Konsulten menar att skred i älven inte skulle beröra Galaxen, men SGI menar att det inte kan uteslutas. Den statliga myndighete­n pekar på att det finns kunskapslu­ckor kring ”extrem kvicklera” och bakåtgripa­nde skred. Hur klimatförä­ndringar påverkar erosionen i älven är också svårt att överblicka.

SGI kan därför inte tillstyrka en detaljplan för bostäder i Galaxen och nu har kommunstyr­elsen beslutat att arbetet avslutas.

– Kanske kan arbetet tas upp igen någon gång i framtiden, när kunskapslä­get är bättre, säger ordförande Paul Åkerlund (S).

700 000 kommunala kronor har lagts ner på undersökni­ngar av geoteknik, dagvatten, projekteri­ng av gator med mera.

 ?? BILD: YVONNE OLSSON ?? I kvarteret Galaxen, nedanför Björndalen och Karlsberg, har det planerats för 150–200 bostäder. Nu avslutas arbetet.
BILD: YVONNE OLSSON I kvarteret Galaxen, nedanför Björndalen och Karlsberg, har det planerats för 150–200 bostäder. Nu avslutas arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden