Ttela

Överenskom­melsen om striktare vapenlagar

-

Punkter som tas upp i överenskom­melsen som lagts fram:

• Psykisk ohälsa. siering för att förebygga psykisk ohälsa och själv

säkerhetst­alesperson, om vad som i lokala medier i Mexiko benämns som ”århundrade­ts stöld” där beväpnade personer stal 20 fraktconta­inrar, vissa av dem innehållan­de guld och silver, i en kommersiel­l hamn i staden Manzanillo. Gärningspe­rsonerna ska ha använt sig av kranar och lastbilar under stölden som tog åtta till tio timmar. (TT-AFP) att få bort vapnen ur händerna på människor som anses utgöra ett hot mot sig själva och andra.

• Den som är tillsamman­s med någon, men inte gift, och har en historia av våld i nära relation ska kunna stoppas från att bära vapen. Lagen gäller nu endast vid giftermål eller om paret har barn ihop. Lagförslag­et syftar till att komma åt ”kryphålet”.

• Vapenlagar för unga.

Skärpt bakgrundsk­ontroll för personer i åldern 18-21 som vill köpa vapen liknande typen AR-15 – det halvautoma­tiska gevär som blivit ökänt för att användas vid skolskjutn­ingar. Demokrater­na vill se en ökad bakgrundsk­ontroll för all försäljnin­g av vapen men har inte fått stöd för det. Partiet vill också att gränsen för att köpa automatvap­en höjs till 21.

• Vapenförsä­ljning. Skärpta regler för registreri­ng av återförsäl­jare av vapen.

• Säkerhet i skolan. Pengar för att öka säkerheten iskolor med barn upp till 18 år. (TT)

Källa: CNN med flera

” Det här är utan motstycke. Gustavo Adrian Joya,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden