Ttela

Evakuering­ar pågår ”när det är lugnt”

Evakuering­arna från staden Sievjerodo­netsk fortsätter trots de intensiva striderna, och trots att alla tre broar bedöms vara obrukbara. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till sina allierade i väst att skynda på vapenlever­anserna.

-

Ryska styrkor har kontroll över 70 eller 80 procent av Sievjerodo­netsk men har inte tagit över den, uppger Serhij Hajdaj, guvernör i regionen Luhansk.

I veckan uppgav han att alla broar till Sievjerodo­netsk har förstörts, vilket begränsar möjlighete­rna att evakuera dem som försöker lämna staden.

Men det finns vägar ut ur staden och evakuering­arna fortsätter, uppger Oleksandr Struyk, chef för den lokala militära administra­tionen som i ukrainsk tv talar om strider dygnet runt och att situatione­n förändras varje timme.

– Det finns kommunikat­ionsvägar även om de är ganska komplicera­de, säger han.

Evakuering­ar görs enligt Oleksandr Struyk ”varje minut när det är lugnt där, eller när det finns en möjlighet till transport”, rapportera­r tv-bolaget CNN.

Han uppger att drygt 500 civila har tagit skydd i en av Europas största kemfabrike­r, Azot, som enligt myndighete­rna har varit under intensiv beskjutnin­g.

Zelenskyj uttrycker hopp om att Ukraina ska kunna ta tillbaka områden som tagits över av Ryssland.

– Vi behöver bara tillräckli­gt med vapen för att säkerställ­a allt detta. Våra partner har dem, sade han.

President Zelenskyj beskriver striderna i Donbass som ett av de mest våldsamma slagen i Europas historia. (TT-AFP)

 ?? Foto: Oleksandr Ratushniak/ap ?? Ukrainska styrkor i Sievjerodo­netsk.
Foto: Oleksandr Ratushniak/ap Ukrainska styrkor i Sievjerodo­netsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden