Ttela

Tre års ungdomsvår­d för skolattack­en

Tre års sluten ungdomsvår­d. Så lyder domen för den 17-åring som begav sig till skolan med fyra knivar i väskan och utförde en attack i sitt klassrum.

-

– Det var klokt resonerat av tingsrätte­n, säger åklagare Pernilla Tallinger som precis fått domen i sin hand.

Det var den 10 januari som attacken på Nti-gymnasiet i Kristianst­ad utfördes och en elev och en lärare skadades. Nu dömer Kristianst­ads tingsrätt pojken för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot.

Enligt rätten har pojken haft för avsikt att döda, och man har därmed gått på åklagarens linje.

– Jag menar att han hade avsikt att döda. Det var det som var målet, säger åklagare Pernilla Tallinger.

”Ifall folk bara var uppmärksam­ma, lyssnade, pratade med mig, och försökte hjälpa, skulle allt detta kunna undvikas”, skrev tonårspojk­en dagarna innan attacken skedde. Då hade han också upprättat en lista över tänkbara måltavlor på sin skola – elever och lärare som han irriterat sig på.

Han planerade att gå till attack i sitt klassrum, och sedan sätta sig och vänta på att bli tagen av polis. Så skedde också.

Under rättegånge­n, som hållits bakom stängda dörrar, har 17-åringen sagt att han är ångerfull. Han har hittills bara erkänt grov misshandel.

– Som han har lagt fram det var det för att han mådde dåligt, och detta var ett rop på hjälp, säger Tallinger.

Själv har hon hela tiden ansett att det rör sig om mordförsök, och krävde att pojken döms till tre års sluten ungdomsvår­d – ett straff som för en vuxen skulle motsvara 18 års fängelse. (TT)

 ?? Foto: Polisen ?? Den misstänkte pojken i skolkorrid­oren.
Foto: Polisen Den misstänkte pojken i skolkorrid­oren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden