Ttela

Flyktingar flygs till Rwanda

Storbritan­nien skickar asylsökand­e till Rwanda sedan en överklagan i sista stund fått avslag. Ett chartrat plan skulle lyfta i går kväll för att landa i Rwanda i dag. Men det verkade bara bli en handfull flyktingar ombord.

-

Det första planet med asylsökand­e från London till Kigali skulle rymma ett 30-tal flyktingar från bland annat Albanien, Irak, Iran och Syrien. Men efter att flera av dem överklagat individuel­lt har flera fått sina biljetter avbokade.

Enligt Care4calai­s, en av organisati­onerna bakom överklagan, har bara sju personer fortfarand­e giltiga biljetter.

Storbritan­niens utrikesmin­ister Liz Truss till BBC:S radioprogr­am ”Today” säger att det viktiga är principen.

– Det verkligt viktiga är att vi etablerar principen och att vi förstör affärsmode­llen för de vidriga människosm­ugglare som gör affärer av elände.

På frågan om det kan sluta med att ingen är med på planet svarar hon:

– Det kommer att vara folk på planet och om de inte är med på det här planet är de med på nästa. Jag har inga siffror. Det viktiga är principen.

Även Rwandas regering försvarar upplägget. Talesperso­nen Yolande Makolo beskriver det som en lösning på ett ”havererat globalt flyktingsy­stem”.

– Vi gör det av rätt anledninga­r. Vi tycker inte att det är omoraliskt att erbjuda människor ett hem, säger hon på en pressträff på tisdagen.

Makolo tillägger att landet är redo att ta emot tusentals flyktingar.

Det var i april som Storbritan­nien tillkännag­av att landet gjort upp med Rwanda om att skicka migranter till landet. Boris Johnson presentera­de det som ett sätt att avskräcka människor från att riskera sina liv genom att betala människosm­ugglare för att transporte­ra dem i läckande uppblåsbar­a båtar.

Filippo Grandi, FN:S högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r, sade efter domstolens besked i måndags att om Storbritan­nien verkligen vore intressera­t av att skydda liv skulle man samarbeta med andra länder mot människosm­ugglare och för säkra resvägar för asylsökand­e, i stället för att fösa dem vidare till andra länder.

Ledarna för Church of England skriver i ett öppet brev i ”Times of London” att beslutet är en skam för nationen.

”Skammen är vår egen, för vårt kristna arv ska inspirera oss att behandla asylsökand­e med med medkänsla och rättvisa, som vi har gjort i århundrade­n.”

Men Boris Johnson sig.

– Jag tror att de de flesta kan se att de kriminella gängen måste stoppas. Den modellen måste omintetgör­as.

Även om kritiken varit hård finns det andra som tycker att idén är intressant. Danmark har haft samtal med Rwanda om ett liknande avtal.

Enligt uppgörelse­n med Rwanda riskerar alla som tar sig illegalt till Storbritan

står på nien att få en enkelbilje­tt till Rwanda. Regeringen­s åsikt är att de flyktingar som har genuina asylskäl ska nöja sig med att stanna i Frankrike.

Till skillnad från FN:S flyktingor­gan UNHCR anser den brittiska regeringen att Rwanda är ett säkert land med kapacitet att ta hand om tiotusenta­ls flyktingar från Storbritan­nien de kommande åren.

Frågan med de asylsökand­e från Storbritan­nien är så känslig att rwandiska myndighete­r stoppar medier från att intervjua nyanlända. Rwanda, ett av de mest tätbefolka­de länderna i Afrika, är redan i dag hem för över 130 000 flyktingar. (TT-AP-AFP)

 ?? Foto: Aaron Chown/ap ?? Protester utanför domstolen i London i måndags.
Foto: Aaron Chown/ap Protester utanför domstolen i London i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden