Ttela

Brokig skara quizar på fyra hjul

Ett morgonpigg­t gäng samlas på grusplanen utanför Sundsta Säteri utanför Norrtälje. I det här bilquizet är hälften av deltagarna kvinnor och flera av bilarna av årsmodelle­r från den här sidan millennies­kiftet. Vi följer med på ett lite annorlunda motoreve

- Julia Brzezinska

I en silvrig Audicab sitter Stockholms­tjejerna Mirre Dehlin, Sonja Asklund och Camilla Arnalid. De har klätt sig i dirndl-klänningar och tjoar i megafoner – snart är det deras tur att åka. Ekipagen startar i tvåminuter­s-intervalle­r för att man inte ska se var konkurrent­erna kör.

– Egentligen skulle vi ha lånat en gammal Rolls-royce, men den startade inte, så det fick bli min pärla i stället, säger Mirre Dehlin, ett välkänt ansikte för många – hon deltog i dokusåpan ”Expedition Robinson” 2002.

Det är första gången motorcykel- och rallyförar­en Annie Seel anordnar Sweden Challenge Roadbook Drive. Inspiratio­nen till tävlingen kommer från alla långlopp hon har kört.

– Jag ville göra något roligt för alla, oavsett bil och erfarenhet. Upplägget är som i Dakarrally­t, att man kör med kartläsare, har trippmätar­e och navigerar med hjälp av noter. Vi använder också tidskontro­ller. Skillnaden är att vi bara kör på asfalt, säger hon.

Tävlingsst­räckan ringlar sig genom små brukssamhä­llen med faluröda hus och kohagar i Roslagen norr om Stockholm. Varje lag har en förare och en kartläsare. Många deltagare bär kläder som tidsenligt matchar just deras bils årsmodell. Uppgiften är att ta sig runt den utstakade rutten på 136 kilometer, och för att kunna vinna gäller det att få till tre saker:

– Man ska svara rätt på quizfrågor­na, komma i mål på 3 timmar och 50 minuter – som är idealtiden om man håller sig till farten som står på trafikskyl­tarna – och så får man inte göra några felkörning­ar, säger Annie Seel.

Sibylla Gustafsson, prydligt klädd i 1960-talsdräkt, hatt och handväska, rullar tillsamman­s med sin kartläsare över mållinjen på idealtid. De kör en blå Saab 96 från 1961.

– Jag har alltid varit begeistrad i tvåtaktsmo­torer, det är något visst med ljudet och lukten från den oljeblanda­de bensinen, säger Sibylla.

Till vardags arbetar hon som flygteknik­er på Arlanda och i motorsamma­nhang är hon knappast någon novis. Hemma i garaget har hon en samling äldre Saabar. Hon lockades av evenemange­ts upplägg och nu ser hon fram emot den gemensamma lunchen.

– Det lät roligt att man ses över en bit mat, kör bil och dessutom får klä upp sig i kläder från samma tidsålder som sin bil. De flesta bilevenema­ng som anordnas är annars antingen profession­ella tävlingar eller rena bilträffar där man mest står stilla och sparkar på däck.

Nu kommer även gänget i Audicaben i mål, nöjda med sin insats.

– Men vi har inte hunnit med något killsnack överhuvudt­aget, det har varit fullt upp med att få allt rätt, säger Mirre Dehlin och skrattar.

Drive in Bio: Den 17-19 juni arrangerar Stockholms filmfestiv­al utomhusbio på Solvalla i Stockholm.

Krutcupen: En tävlingsse­rie för den som vill köra på bana. Här är alla välkomna oavsett erfarenhet och bil. Tävlingar hålls runtom i landet under sommaren.

Ryds bilkyrkogå­rd, Småland: Platsen, som från början var en bilskrot, har blivit ett populärt turistmål för svenska och utländska besökare. Här finns gamla skrotade fordon att inspektera och fotografer­a.

Gänget vinner inte quizet, men väl klassen bästa outfit. Tävlingen har även bland annat en herrklass och en damklass – den senare plockar Sibylla Gustafsson hem. Segrare i alla kategorier blir Bengt och Eveli Alverborg i en vinröd BMW 850 från 1990.

” Jag har nog aldrig varit med om att det stått lika många kvinnor som män på en startlinje

Annie Seel är nöjd med blandninge­n av bilar och deltagare.

– Jag har nog aldrig varit med om att det stått lika många kvinnor som män på en startlinje. Och det är också en så stor åldersspri­dning på bilar och förare.

Att anpassa evenemange­t för den bredd av bilmodelle­r som ställer upp är en utmaning.

– För vissa har snitthasti­gheten varit precis lagom i dag, hade det gått snabbare hade en del äldre fordon fått kämpa. Samtidigt har det varit en utmaning åt andra hållet för de nyare bilarna, säger Annie Seel.

Annie Seel

 ?? BILD: JULIA BRZEZINSKA ?? Mirre Dehlin, Sonja Asklund och Camilla Arnalid är nöjda med sin insats. ”Det här blir en årlig grej för oss, vi har haft så kul i bilen”, säger Mirre.
BILD: JULIA BRZEZINSKA Mirre Dehlin, Sonja Asklund och Camilla Arnalid är nöjda med sin insats. ”Det här blir en årlig grej för oss, vi har haft så kul i bilen”, säger Mirre.
 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Här tar Christian von Koenigsegg emot medaljen av prins Carl Philip.
BILD: ANDERS WIKLUND Här tar Christian von Koenigsegg emot medaljen av prins Carl Philip.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden