Ttela

SMHI: Midsommarv­ädret ännu oklart

Regn, solsken eller kanske både och? – Midsommarv­ädret kan få två helt olika utfall, säger meteorolog­en Emma Härenstam på SMHI.

-

Det finns i nuläget två möjliga scenarion när det gäller midsommarv­ädret.

– Det ser ut som ett lågtryck är på väg in till midsommar, säger Emma Härenstam.

Allt hänger sedan på vart lågtrycket tar vägen.

– Tar lågtrycket en sydligare bana blir det kallare med nederbörd även i södra delarna av landet. Om det tar en nordligare bana kan det däremot bli varmare i söder, säger Emma Härenstam.

Hela landet får ett lågtrycksb­etonat väder men i Götaland och Svealand kan det alltså svänga åt mer ostadigt väder, beroende på vilken bana lågtrycket väljer.

Emma Härenstam påpekar att prognosen är mycket osäker så här långt i förväg.

– Nu är midsommarv­ädret en riktig ”cliffhange­r”. En säkrare prognos har vi först fyra, fem dagar före midsommar, säger hon.

Det är ändå klokt att redan nu ställa in sig på ett typiskt, svenskt midsommarv­äder med ömsom regn, ömsom solsken. Det är nämligen helt normalt för årstiden att vädret växlar just då. Först om en månad kulminerar den riktiga sommarvärm­en.

– En orsak är att vattnet i haven inte hunnit värmas upp på försommare­n. Det gör att kall luft kan strömma ner och ger kyligare väder.

Så var det till exempel midsommar 2018 som utmärker sig med svensk midsommarv­äder med kyla och nederbörd.

– 2020 var det tvärtom väldigt varmt i hela landet. På vissa håll var det tropiska nätter då temperatur­en inte sjönk under 20 grader, säger Emma Härenstam. (TT)

 ?? Foto: TT/ARKIV ??
Foto: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden