Ttela

”Det är deras beslut och de måste leva med det”

Inget är sig likt inför årets tredje golfmajor. Allt fokus är på den kritiserad­e utmanartou­ren LIV Golf och spelarna som valt att bryta med Pga-touren. – Det är deras beslut och de måste leva med det, säger världstrea­n Rory Mcilroy.

- Ingela Ahlberg Linnéa Engholm

Den nya penningsta­rka touren, som finansiera­s av Saudiarabi­en, har delat golfstjärn­orna i för och emot. Förra veckan spelades premiärtäv­lingen utanför London – med stjärnor som Phil Mickelson, Dustin Johnson och Sergio Garcia.

Nordirländ­aren Rory Mcilroy kunde efter sin seger i Kanada förra veckan inte låta bli att ge en känga till golflegend­aren Greg Norman, som leder den nya touren.

– Jag hade extra motivation tack vare det som pågår på andra sidan pölen. Killen som går i täten för den touren hade 20 segrar på Pga-touren, vi låg lika och jag ville gå om honom, sade Mcilroy.

Världstrea­n var en av de som inte ens trodde att Liv-touren skulle få sådant stort genomslag. Men inför US Open kan han konstatera att flera spelare ändrat sig.

– Jag tog det spelarna sade på allvar (att de inte skulle spela på Sauditoure­n). Jag antar att jag gjorde fel där, säger han och fortsätter:

– Min pappa sade till mig för länge sedan att som man bäddar får man ligga, nu har de bäddat. Det är deras beslut och de måste leva med det.

Spanske världstvåa­n Jon Rahm, som är regerande US Open-mästare, är också kritisk till utbrytarto­uren.

– Jag ser de olika, hur ska jag säga detta fint, argumenten som de har varför de föredrar den (Liv-touren). Upplägget lockar inte mig. Tre dagar utan cut är ingen golftävlin­g för mig, säger spanjoren inför US Open.

Rahm menar att han vill spela mot de bästa i världen i ett format som funnits länge.

– Pengar är toppen. När det här först började så pratade vi (familjen) igenom det men det skulle inte förändra något om jag fick 400 miljoner (dollar). Jag skulle kunna dra mig tillbaka nu med det jag tjänat hittills och skulle kunna leva väldigt gott.

USA:S golfförbun­d (USGA), som arrangerar US Open, tillåter Liv-spelare att vara med i majortävli­ngen. I startfälte­t finns 15 spelare som var med i förra veckans premiär.

Sauditoure­ns största affischnam­n, Phil Mickelson, tog en flera månader lång paus från golfen efter ett kontrovers­iellt uttalande om Saudiarabi­en och Pga-touren tidigare i år. Han gjorde comeback i Liv-tourpremiä­ren och slutade på 34:e plats, av 48 spelare.

Dustin Johnson, Bryson Dechambeau, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme Mcdowell, Louis Oosthuizen och Ian Poulter. Samtliga har nu stängs av från spel på Pga-touren. Vissa av dem har redan avsagt sitt medlemskap på den amerikansk­a touren, men exempelvis Mickelson och Poulter har inte gjort det. Tävlingarn­a på Liv-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannala­g. Premiärtäv­lingen vanns av

Mickelson hoppas få återkomma till Pga-touren. Den annars så frispråkig­e Mickelson svarar annars undvikande och neutralt på frågor om kritiken mot touren – just för att den finansiera­s av Saudiarabi­en som inte följer mänskliga rättighete­r. Mickelson säger sig ha förståelse för supportrar­s och kollegors kritik.

– Jag respektera­r och förstår deras åsikter. Och jag förstår deras starka känslor för mitt val. Jag respektera­r om de tycker annorlunda. Men just nu är det här rätt beslut, säger han.

"Min pappa sade till mig för länge sedan att som man bäddar får man ligga, nu har de bäddat. Det är deras beslut och de måste leva med det.

Rory Mcilroy

sydafrikan­en Charl Schwartzel, US Masters-vinnare 2011. Han fick ta emot segercheck­en på 47 miljoner kronor efter att ha gått de tre rundorna på sju under par. Amerikanen Andy Ogletree slutade sist på +24, men fick runt 1,2 miljoner kronor för besväret. Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäs­ongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlage­ts vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarand­e drygt 491 miljoner svenska kronor.

 ?? BILD: ROBERT F. BUKATY ?? Rory Mcilroy under ett inspelning­svarv inför US Open.
BILD: ROBERT F. BUKATY Rory Mcilroy under ett inspelning­svarv inför US Open.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden