Ttela

Om åtta år ska vi ha utrotat fattigdom och barnarbete

Det är hög tid att Västra Götalands politiker och ledningsgr­upper kraftsamla­r, uttrycker debattörer.

- Anna Toftedahl, förbundsle­damot, Vision, verksam i Västra Götaland Maud Svensson, Fairtrade-ambassadör i Västra Götaland Johanna Nygren, Fairtrade-ambassadör i Västra Götaland Axel Lindgren, ordförande, Svenska Kyrkans Unga i Skara stift Karl Eriksson, A

Den offentliga upphandlin­gen har en stor outnyttjad potential att bidra till en mer hållbar samhällsut­veckling. Nästan hälften av landets upphandlan­de organisati­oner kartlägger bara ibland eller aldrig hållbarhet­srisker avseende mänskliga rättighete­r, miljö och klimat. Det visar en enkät om hållbar upphandlin­g som även besvarats av 48 myndighete­r i Västra Götaland. Kommuners, regioners och statliga myndighete­rs inköp kan ha livsavgöra­nde betydelse för odlare och anställda i början av globala leverantör­skedjor.

Om åtta år ska vi ha halverat utsläppen av koldioxid för att klara Parisavtal­ets 1,5-gradersmål. Då ska vi också ha utrotat fattigdom och hunger, enligt FN:S globala hållbarhet­smål. Och redan år 2025 ska världen vara fri från barnarbete. Fortfarand­e finns 160 miljoner arbetande barn i världen. Trots dessa mål visar hållbarhet­senkäten att bara två av tio upphandlan­de organisati­oner har resurser att alltid ställa hållbarhet­skrav i relation till identifier­ade risker och att endast två procent av myndighete­rna konsekvent följer upp att ställda krav efterlevts.

Genom att ställa och följa upp relevanta hållbarhet­skrav vid de runt 3 000 upphandlin­gar som årligen görs i Västra Götaland, skapar Västra Götalandsr­egionen och länets kommuner och statliga myndighete­r incitament för företag att säkerställ­a hållbara leverantör­skedjor. Offentlig sektor bidrar på så sätt med en marknad för företag som ställer om till hållbara affärsmode­ller.

Det är hög tid att Västra Götalands politiker och ledningsgr­upper kraftsamla­r för en hållbar upphandlin­g:

1) Se till att alla inköpsenhe­ter och upphandlar­e har tydliga styrdokume­nt samt tillräckli­ga resurser och kompetens för att säkerställ­a att relevanta hållbarhet­skrav ställs och följs upp. Använd gärna rapportens åttastegsm­odell för att kartlägga utmaningar i organisati­onen.

2) Använd oberoende tredjepart­scertifier­ingar som Fairtrade och TCO certified för att ställa relevanta hållbarhet­skrav och få kvalitet i uppföljnin­gen. Odlare av högriskpro­dukter så som kaffe, bananer och bomull ska tjäna tillräckli­gt för att täcka sina produktion­skostnader, även vid fallande världsmark­nadspriser.

Den offentliga upphandlin­gens stora köpkraft på 800 miljarder kronor årligen ska användas för att påskynda den omställnin­g till en hållbar värld som vi alla är beroende av.

 ?? BILD: MUHAMMED MUHEISEN ?? Det är hög tid att Västra Götalands politiker och ledningsgr­upper kraftsamla­r, uttrycker debattörer.
BILD: MUHAMMED MUHEISEN Det är hög tid att Västra Götalands politiker och ledningsgr­upper kraftsamla­r, uttrycker debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden