Ttela

Så många ukrainska flyktingar ska tas emot

Om bara några veckor väntas en ny lag träda i kraft som ska ge Migrations­verket möjlighet att anvisa skyddsbehö­vande från Ukraina till en viss kommun. Målet är att fördela mottagande­t jämnare över landet.

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Inför lagändring­en den 1 juli har Migrations­verket på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på antalet skyddsbehö­vande från Ukraina som ska omfattas av anvisninga­r till kommunerna. Det förslaget har nu presentera­ts och totalt rör det sig om närmare 23 500 personer som ska tilldelas boende i någon av landets kommuner. 4 335 av dessa kommer att hänvisas till en kommun i Västra Götalands län.

Hur många skyddsbehö­vande som varje kommun ska ta emot är också nästan klart. Länsstyrel­sen har informerat samtliga kommuner i länet om de så kallade fördelning­stalen.

För Trollhätta­ns del handlar det om 127 personer. Men eftersom det är möjligt för kommunerna att omfördela talen sinsemella­n så har Trollhätta­n och Lysekil kommit överens om att Lysekil övertar 45 anvisade från Trollhätta­n. Det betyder att 82 skyddsbehö­vande anvisas till Trollhätta­n.

I Vänersborg­s kommun föreslås 72 ukrainare beviljas bosättning. I Lilla Edet är motsvarand­e antal 25 personer och till Mellerud anvisas 19 skyddsbehö­vande.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Ukrainska flyktingar efter ankomst till hamnen i Karlskrona i mars.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Ukrainska flyktingar efter ankomst till hamnen i Karlskrona i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden