Ttela

Bättre resultat för de kommunala bolagen

Resultaten förbättrad­es för Trollhätta­ns kommunala bolag 2021, såväl bostadsbol­ag som fastighets­bolag och miljöbolag.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se

Trollhätta­n Energis resultat för 2021 blev 68,4 miljoner kronor, efter finansiell­a poster och skatt – betydligt högre än året innan.

– Försäljnin­g av utsläppsrä­tter innebar en positiv engångseff­ekt för resultatet, motsvarand­e 26 miljoner kronor, säger vd Pia Brühl Hjort.

Leveranser­na av el, fjärrvärme och vatten fungerade utan större störningar, enligt vd. Omsättning­en var högre än föregående år, men höga priser på el och bränsle innebar också ökade driftskost­nader för Trollhätta­n Energi.

– Bolagets taxor ligger fortsatt lågt. I jämförande Nils Holgersson­rapporten för 2021 placerar sig Trollhätta­n på plats 33 av landets 290 kommuner när taxor för värme, vatten/avlopp, elnät och avfall summerades, säger Pia Brühl Hjort.

Året innan låg Trollhätta­n på plats 30.

Projekteri­ngen av ett nytt vattenverk och nytt reningsste­g i avloppsren­ingsverket rullade på. Va-anslutning­en i Sjölanda avslutades och ett större projekt för att separera och byta va-ledningar i Hjortmosse­n och södra delen av centrum drog i gång.

I bostadsbol­aget Eidars årsredovis­ning nämner vd Urban Blom att coronapand­emin varit en utmaning för verksamhet­en. Under 2021 satsade bolaget på kundservic­e, bland annat genom ett pilotproje­kt med digitala lösningar för lås, tvättstuga och kontakter.

Kampanjen Våga bry dig tog sikte på hyresgäste­rnas trivsel och trygghet, genom att informera om hur man kan agera vid misstanke om att grannar far illa. Eidar Akademi har fortsatt anställa långtidsar­betslösa invånare som lokalvårda­re och fastighets­värdar, och bolaget har satsat på ökad biologisk mångfald genom att sätta upp insektshot­ell och plantera växter som pollinatör­erna gillar.

Förra året lanserade Eidar också sina ungdomsläg­enheter, som byggs i källarloka­ler.

Byggnation av 40 radhusläge­nheter i Sjuntorp startade, liksom projekteri­ng av lägenheter i Vårvik och Lärketorpe­t. Jätterenov­eringen av kvarteret Guldvingen på Lextorp rullade på, den omfattande renovering­en i kvarteret Stensmedja­n i centrum blev färdig och renovering­en av huset vid Kronogårds torg (Hackan) startade.

Resultatet förbättrad­es med några miljoner kronor (se faktaruta).

Kraftstade­n Fastighete­r invigde nya Sylteskola­n, med idrottshal­l, bibliotek och fritidsgår­d. Det fleråriga projektet har kostat runt halvmiljar­den, och är kommunens enskilt största investerin­g.

Kontorshus 103 på Innovatumo­mrådet färdigstäl­ldes, och ett större renovering­sprojekt på Magnus Åbergsgymn­asiet. Om- och tillbyggna­d av förskola Toppluvan drog i gång, liksom första etappen på högskoleca­mpus (ny entré, restaurang och studieytor).

I Vårvik startade renovering­en av filfabrike­n, liksom projekteri­ng och upphandlin­g av underjordi­skt garage och p-hus.

Under året tog Kraftstade­n över platsansva­ret för Innovatumo­mrådet, som nu marknadsfö­rs som Innovatum District.

Fastighets­bolaget noterade en kraftig ökning av förfrågnin­gar på lokaler efter sommaren, och vakansgrad­en minskade från 3 till 0,3 procent.

– För att Trollhätta­ns näringsliv ska kunna utvecklas behöver vi troligtvis tillföra fler ytor i framtiden, säger vd Anders Torslid i årsredovis­ningen.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Förra sommaren gick starten för 40 radhusläge­nheter som Eidar bygger i Sjuntorp.
BILD: STEFAN BENNHAGE Förra sommaren gick starten för 40 radhusläge­nheter som Eidar bygger i Sjuntorp.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden